2021. 07. 26. - 09:30

2025-ben már számíthatunk a 6G-re – Ilyen lesz a következő generációs kommunikáció

2025-ben már számíthatunk a 6G-re – Ilyen lesz a következő generációs kommunikáció

A 6G alapjaiban forradalmasítja, hogyan következtet és tanul a mesterséges intelligencia, milyen kölcsönhatásai és alkalmazásai lesznek, s mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát és annak előnyeit – állítja a shenzeni OPPO Kutatási Intézet új kiadványában.

A mesterséges intelligencia a kommunikációs hálózatok következő generációjának új dimenziójaként működik majd, segítve a 6G hálózatok önoptimalizálását és dinamikus adminisztrációját – többek között erről számolt be a kínai, shenzeni OPPO Kutatási Intézet (OPPO Research Institute) új, „fehér kötet” elnevezésű dokumentumában, melyet a 6G-vel kapcsolatosan jelentetett meg, s amelyben a következő generációs kommunikációt mutatja be.
 
Az intézet dedikált kutatócsoportja rávilágít arra, hogy a 6G alapjaiban forradalmasítja majd, miként következtet és tanul a mesterséges intelligencia, milyen kölcsönhatásai és alkalmazásai lesznek, s mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát és annak előnyeit.
 
Ez a távközlési ipar egyik első, mélyreható vizsgálata arról, hogyan teheti majd lehetővé a mesterséges intelligencia (MI) a 6G hálózati architektúrát - a fehér könyv részletesebb jövőképet kínál a következő generációs kommunikációs hálózatok tervezésére. Olvasd el: 6G-vel a távközlés gazdaságossága gyökeresen megváltozna
 
A 6G alapjaiban forradalmasítja majd, miként következtet és tanul a mesterséges intelligencia
A 6G alapjaiban forradalmasítja majd, miként következtet és tanul a mesterséges intelligencia
 
Az OPPO kutatócsoportot hozott létre, mely előzetes kutatást folytat a 6G szolgáltatási és technológiai követelményekről, a legfontosabb technológiákról és a rendszer jellemzőiről.
 
Mint az talán nem meglepő, a mesterséges intelligencia mindenképpen meghatározó szerepet játszik abban, hogy úgymond új szintre lépjenek a 6G-s okos eszközök.
 
A dokumentumban leírják, hogy víziójuk szerint a jövőben használt készülékek már öntanuló algoritmusokat töltenek majd le, s adatokat is gyűjtenek ahhoz, hogy továbbfejlesszék az algoritmusokat.
 
Ennek köszönhetően alakítja át lényegesen a következő generációs 6G-mobilhálózat a mesterséges intelligencia és a felhasználók közötti interakciót, s azért is sokat tesz, hogy a technológiát valóban alkalmazzuk a mindennapokban. Olvasd el: Optimális szolgáltatást támogató technológiák kombinációja lesz a 6G
 
Az egyik alkalmazási eset például az önvezető autó. Ahhoz, hogy az emberek biztonságosan és kényelmesen közlekedhessenek vele, a 6G hálózat ki tudja majd választani a jármű jelenlegi helye és környezete alapján a legideálisabb kommunikációs kapcsolatot és algoritmust. Valós időben letölt és futtat tanuló algoritmusokat, melyek figyelik más járművek és eszközök viselkedését.
 
Henry Tang, az OPPO Kutatási Intézet vezető 5G-tudósa felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy mobil kommunikációs technológia általában egy évtized alatt fejlődik. Vagyis, a következő generációs, 6G-hálózatokat a várakozások szerint 2025-ben kezdik el szabványosítani, 2035-re pedig már a kereskedelmi bevezetésre számítanak.
 
Tang arra is kitért, hogy 2035-re több, ún. intelligens ágens lesz, mint amennyi ember, ezért a 6G hálózatnak már ezen gépi algoritmusok igényeinek is meg kell felelnie.
 
A kutatók szerint a 6G lényegesen megváltoztatja majd a mesterséges intelligencia működését és alkalmazását. Ezzel igen sok korlátot szüntet meg, amelyek ma még akadályokat képeznek. Ilyen a felhasználói adatbiztonság is.
 
Az OPPO kutatói részletekbe menően leírták, hogy a jelenlegi hálózatok két dimenzióra külömíthetők el: a User Plane-re (UP) és a Control Plane-re (CP). Az UP lényege, hogy a felhasználók által közvetlenül is érzékelt hálózati teljesítményért felelős, vagyis a sebességért és a késési időért.
 
A CP dolga a hálózat konfigurálása, a területi tartományok közötti műveletek biztosítása, aszerint, hogy milyenek a csomópontok mozgásmintázatai.
 
Az OPPO modellje azonban bevezeti az UP és a CP síkokra merőlegesen az AI Function Plane-t, mellyel egy térbeli koordináta-rendszert (AI-Cube) hoz létre. A modell egyedi, mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett architektúra, mely a 6G-hálózatot kétféle módon teszi fejlettebbé.
 
Az egyik, hogy funkcionálisabb lesz, a másik, hogy magas szintű hálózati képességeket tesz lehetővé, így a 6G-hálózatok meg tudják oldani önmaguk optimalizálását, a dinamikus önirányítást és az erőforrások intelligens módon történő elosztását.
 
A kutatók arra is rámutattak: azok az intelligens eszközök, melyeket jelenleg alkalmazunk, csak korlátozott mértékű számítási teljesítménnyel és tárolókapacitással szolgálnak – ez jelentősen nehezíti, hogy  nagyméretű mesterséges intelligencia-algoritmusokat lehessen használni.
 
Ha a 6G-hálózatokat bevezetik, egy mesterséges intelligencia-tartománynak több szerep is jut majd: lehet adatbázis, hagyományos bázisállomás, MI-modelltár vagy akár alkalmazásszerver is.
 
Az OPPO modellje lényegében a készülék helye és rendszerigénye alapján rendeli mesterséges intelligencia-tartományhoz a 6G-s eszközöket. A tartomány választja ki ezt követően azt a megfelelő algoritmust és feladatot, amely kell egy adott szolgáltatáshoz, s eközben az ideális kommunikáció kapcsolatról is gondoskodik.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.