2010. 02. 03. - 05:00

Süvíteni fog - Új, kétliteres Volvo turbómotort mutattak be

Süvíteni fog - Új, kétliteres Volvo turbómotort mutattak be

A Volvo egy új fejlesztésű, 2 literes négyhengeres turbómotort mutat be az S80, V70 és XC60 modellekben.

A 2.0 GTDi erőforrás a közvetlen befecskendezést és a turbófeltöltést kettős változó szelepvezérléssel kombinálja. Teljesítménye 203 lóerő, míg legnagyobb nyomatéka 300 newtonméter. Az új 2 literes aggregát Borg-Wagner turbófeltöltője a motor maximális teljesítményéhez viszonyítva a legkisebb a piacon kaphatóak közül.

 

Volvo v70 az új GTDi 2.0 motorral

 

Volvo v70 az új GTDi 2.0 motorral


Emellett a turbinaházat egybeépítették a kipufogó-gyűjtőcsővel: ezzel a hatékony megoldással a Volvónak már korábban is jó tapasztalatai voltak. Most annyi a különbség, hogy az új kipufogócsonk- és turbinaház öntvény helyett lemezacélból készül.  Az acél könnyebb, kompaktabb, és a külön szigetelőrétegnek köszönhetően ez a rendszer kevesebb hőt termel. Ily módon a gáz magas hőmérsékleten áramolhat, ami hatékonyabb égést tesz lehetővé.

 

Volvo XC60 az új erőforrásal

 

Volvo XC60 az új erőforrásal


A hajtómű legnagyobb teljesítményét 6000, legnagyobb nyomatékát pedig 1750-es fordulatszámon adja le (rövid ideig 320 Nm).  A Volvo S80-ban kézi váltóval 7,9, míg az XC60-ban automatával 8,6 liter üzemanyagot éget el 100 kilométerenként. A Volvo új GTDi motorja mindkét vezérműtengelynél változó vezérléssel működik. Mind a szívó-, mind a kipufogószelepek nyitásának időzítése változtatható. Ennek eredményeként az égési folyamat a teljes fordulatszám-tartományban a lehető leghatékonyabbá válik, a gyorsulás, pedig valamennyi sebességnél élénk lesz.

 

 

Volvo S80 GTDi motorral


A GTDi motort a Volvo új, hatfokozatú duplakuplungos automatájával vagy a hatfokozatú kézi váltójával párosítják. Az S80 7,9, a V70 pedig 8,3 másodperc alatt gyorsul százra, automatával ez 8,5, illetve 8,9 másodpercet vesz igénybe.  A 2.0 GTDi motort először olyan piacokon hozzák forgalomba, amelyeken a két literesnél kisebb hengerűrtartalmú motorok adókedvezményben részesülnek: Délkelet-Ázsiában, Hollandiában, Kínában és Japánban.

 

(Forrás: A Volvo hivatalos honlapja)

 

Szóljon hozzá a fórumon!

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.