2016. 02. 22. - 13:36

Kár – kár, hogy nem volt megfelelő biztosítása!

Kár – kár, hogy nem volt megfelelő biztosítása!

Bár az elmúlt hónapok hírei között vezető helyen szerepelt a kötelező biztosítás díjainak emelkedése, de ennek ellenére tény, hogy megkötése és rendszeres fizetése mellett egyetlen autós sem mehet el. A KGFB- miként nevéből is adódik- kötelező mindazokra a jogszabályban meghatározott járművekre, melyek a közúti közlekedésben részt vesznek. Befizetését korábban igazoltatáskor a helyszínen kellett igazolni, ma ezt már központi rendszeren keresztül lekérdezhetik a rendőrök. A biztosítók között szabadon választhatunk, éppen úgy, mint a biztosítóváltásról is egyéni igényeink alapján dönthetünk. Arra szintén lehetőség van, hogy akár olyan társaság mellett tegyünk le a voksot, amelynél egyszer már felmondtuk a szerződést. Könnyen lehet ugyanis, hogy egy jelenleg kedvezőtlen díjakat nyújtó lehetőség a későbbiekben elérhetőbb árakat kínál majd.

KGFB vagy CASCO?
A biztosítási piacon tájékozódó autósok körében ez a leggyakrabban felmerülő kérdés. Bár kétségtelen, hogy a CASCO drágább, de ugyanakkor nagyobb biztonságot nyújt az ügyfél részére. Míg a KGFB annak a kárát téríti meg, akinek autójában kárt okoztunk, addig a CASCO a saját autónkban keletkezett károkat a felelősségtől függetlenül megtéríti. Mivel a két biztosítás között nem csak a díjfizetés, de az ügyintézés menete kapcsán is különbségek adódnak, így ha például saját autónk szenved sérülést, úgy a gyakorlat szerint a CASCO kihasználásával történik általában meg a javítás, s később a saját és a balesetet okozó fél biztosítója egymás között rendezik az elszámolást. Erre azért van szükség, mert kétszeresen nem élhetünk a biztosítás igénybevételével, hiába véd a saját CASCO és a vétkes vél biztosítója is a KGFB kapcsán.
 
CASCO-t, de milyet?
A nagy különbség tehát a KGFB és a CASCO között nem csak az, hogy egyik kötelező, másik pedig szabadon választható. Lényegi eltérés azonban abban is van, hogy milyen körre terjednek ezek ki. Míg a KGFB a balesetben vétlen felet védi, tehát ha kárt okozunk, akkor helyettünk megtéríti a másik autós számára a költségeket, addig a CASCO megkötésével saját autónk is maximális biztonságban lehet. Ez természetesen csak akkor igaz, ha teljes, mindenre kiterjedő biztosítás mellett tesszük le a voksot. A csak törésre megkötött nem terjed ki a lopásból eredő károkra, és fordítva is igaz ez. Ugyanakkor még a magasabb költségek ellenére is érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri a CASCO-t választani.
 
Ha ugyanis a baleset során saját gépjárművünkben is kár keletkezik, akkor bizony CASCO hiányában a költségeket zsebből kell állnunk. Ismerve az autóalkatrészek és a szerviz költségeit, érdemes a teljes védelmet nyújtó megoldás mellett letenni a voksot, hiszen az felelősség kérdésétől függetlenül téríti költségeinket.
 
A netrisk.hu szakemberei azt javasolják tehát, hogy a kötelező biztosítás megkötése előtt érdemes alaposan körülnézni a biztosítók ajánlatai között. Így nem csak a számunkra leginkább kedvező díjakat találhatjuk meg, de sikerülhet a CASCO ajánlatok között is rátalálni arra, amely maximális biztonságot nyújt az utakra gurulva. Mivel egy-egy balesetből, koccanásból adódóan az autó sérüléseinek javítása akár több százezer forintot is kitehet, így korántsem mindegy, hogy milyen biztos háttérre számíthatunk az anyagiak terén. A kötelező biztosítás mellett tehát érdemes a CASCO-ban rejlő lehetőségeket is megismerni, s azokat kihasználni. Az online kalkulátorok remek segítőtársnak bizonyulnak az egyes biztosítók kínálatának összehasonlítására. Körültekintéssel és előrelátó gondolkodással jelentős költségekről és sok bosszúságtól kímélheti meg saját magát.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.