2017. 12. 18. - 08:18

Mit jelentenek a téli gumikon a jelzések?

Mit jelentenek a téli gumikon a jelzések?
Magától a téligumiról talán már kellően tájékozottak vagyunk, tudjuk azt, hogy a téli gumik anyagösszetétele kimondottan arra lett kifejlesztve, hogy a 7 Celsius fok alatti hőmérsékletet is kiválóan bírja. 
Különleges mintázattal, szélesebb mintaárkokkal rendelkezik, amely tökéletes tapadást biztosít még havas, latyakos, vagy jeges útviszonyok között is. A téli gumikat általában már október végén vagy november elején fel szokták szereltetni vagy a vállalkozó kedvűek akár saját maguk, otthon is fel tudják szerelni.
 
Sokan szkeptikusan állnak a téli gumi kérdéshez, hiszen úgy gondolják, hogy a négy évszakos vagy nyári gumikkal is átvészelhető a zimankós évszak. Ezt természetesen a magyar jogszabályok nem tiltják, de mégis a gumiszervizek, autóklubok és a téma szakértői is erősen javasolják, hogy a csúszós úton használjuk a magunk biztonsága érdekében is a téli kerekeket.

Ezek a kerekek nem csak a biztonságunkért felelnek, de optimalizálják az üzemanyag fogyasztás és kényelmesebbé teszik az autózást is a téli időszakban. Arról azonban sokaknak fogalmuk sincs, hogy pontosan milyen jelölések, találhatóak meg az abroncsokon és ezek a jelölések mit is jelentenek pontosan.

Már mindenki látta az M+S jelölést. Vajon mit takar?

Valljuk be, sokan láttuk már elhasznált gumiabroncsot. Sokan elhasználódás után valamilyen különös formában kelnek új életre. Ilyen lehet, ha a gumi egy házi homokozóként okoz örömet a gyerekeknek, vagy nagyobb kerti virágcserép szerepét tölti be, de egyesek félbe vágva készítenek belőle például biciklitartót vagy éppen hintát.

Egyesek csak ilyenkor, a kerekek új élete folytán tanulmányozzák át jobban, hogy a gumi oldalán valóban több szám és betű, illetve jelzés is található. Az M+S jelöléssel pedig szinte az összes téli és négy évszakos gumi során összefuthatunk.

A téli abroncs oldalán ugyanis megtalálhatóak a jól ismert „M+S” jelölések, emellett a hópihe jelzés, illetve legtöbb téli guminál külön a téli kopásjelző is fel van tüntetve. Az M+S jelölés annyit jelent: Mud & Snow, vagyis ez egy sár és hó tűrő gumiabroncs.

Ez a jelölés nem csak a téligumikon, hanem a négy évszakos abroncsokon is megtalálható, illetve a legtöbb terepjáró abroncsain is. Ez pedig annyit jelent, hogy az abroncs mintázata alkalmas arra, hogy latyakos, saras, havas időben közlekedjünk vele, hiszen a gumi olyan mintázattal van ellátva, mely könnyedén kiveti magából a sarat és a havat egyaránt.

A téli gumis számok bűvöletében

A téli gumin nem csak az M+S jelzés található, hanem a hópihe jelzés is, ami a téliesítést jelöli, azaz használható olyan helyeken, ahol erre törvény is kötelez (Magyarországon nincs ilyen törvény!). Érdekesség, hogy nem csak téli és négy évszakos gumikon találkozhatunk hópehellyel, hanem néhány nyári gumi is képes télen helyt állni.

Erre azonban inkább a prémium árkategóriában találunk példát. Sok guminál magát a hópehely jelzést is úgy modernizálták, hogy eltűnik, ha már eléggé lekopott a gumi ahhoz, hogy elhasznált állapotúvá nyilvánítsák és megérett a cserére. Új téli gumikat pedig találhatunk olyan webshopokban is. mint például a gumibomba.hu.

A gumikon azonban számok is találhatóak (ez nem csak a téli gumikra jellemző, hanem az összes típusú és fajtájú gumiabroncsra). Ezek a gumiabroncs méreteit jelölik. Általában csak az első három részét szokás figyelembe venni, de itt egy komplexebb példa is: 205/55 R16 91V

Ahol a per előtti szám a gumiabroncs futófelületének mérete, azaz a gumi szélessége. A per jel utáni érték az oldalfal magassága, azaz a gumi vastagsága. Az „R”-betű jelöli, hogy radiál gumiról van szó (ma már szinte csak ilyen gumikkal találkozhatunk), a betű mögötti szám pedig a keréktárcsa átmérőjének a jele colokban. Ezután találjuk a terhelési indexet és a sebességi indexet.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.