2018. 06. 05. - 10:55

Gynecomastia: hogyan végzik a műtétet?

Gynecomastia: hogyan végzik a műtétet?

A férfiaknak is lehetnek gondjaik a melleikkel – a megereszkedett, kidudorodó mell látványra nem túl esztétikus, ezért fordulnak sokan orvoshoz vagy igyekeznek sportolással helyrehozni a problémát. Hogyan zajlik egy gynecomastiának nevezett műtét?

Nemcsak a nők lehetnek elégedetlenek a kebleikkel. Férfiaknál a mellek kidudorodása, megereszkedése jelenthet gondot, amely rontja a szép test harmonikus összképét.
 
Napjainkban van lehetőség a gynecomastia nevű sebészeti beavatkozásra. Az operáció keretében zsírleszívás, a felesleges glandularis szövet kivágása, avagy a zsírleszívás és a vágás kombinációja is szóba jöhet. A gynecomastia hatékony és biztonságos módja lehet a mellek korrigálásának.
 
Arról előző cikkünkben esett már szó, kinek ajánlott a műtét.
 
Hogyan végeznek azonban el egy ilyen egynapos sebészeti beavatkozást?
 
A gynecomastia operáció célja az, hogy helyreállítsa a normális mellkontúrt, korrigálja a mell, mellbimbó és a mellbimbó udvar (areola) deformitásait.
 
A gynecomastia műtét során eltávolítják a felesleges zsírszövetet
A gynecomastia műtét során eltávolítják a felesleges zsírszövetet
 
A sebészeti megoldások között a zsírleszívás, a szövet sebészeti eltávolítása, vagy e kettő kombinációja lehetséges – az ún. glanduláris vagy mirigyes mellszövet a zsírszövetnél sűrűbb, ezért nem megfelelő a leszívásra.
 
A sebészeti műtét technikája attól is függ, mekkora bőrfelesleg keletkezhet a beavatkozás után.A bőr szűkítése jellemzőbb a fiatalabb, mint az idősebb páciensek körében.
 
A legjellemzőbb megközelítés az ún. intra-areoláris metszés vagy Webster vágás, az areola alsó felének kerülete mentén, a pigmentált részen végezendő.
 
A vágás hossza általában az adott páciens anatómiai felépítésétől függ.
 
Komoly gynecomastia beavatkozás esetén arra is szükség lehet, hogy egy szerv egy részét eltávolítsák, a mellbimbót pedig áthelyezzék.
 
A minimálisan invazív, tehát kisebb beavatkozást igénylő operáció egyre népszerűbb. Ilyen esetben egy kis vágás (kb. 5 mm-es) történik az areoláris szélen. Zsírleszívás után az areolában levő mirigyszövetet keresztülhúzzák a metszésen.
 
E sebészeti beavatkozás legnagyobb előnye a kisebb vágás – a technikát csak olyanoknál végzik el, akik erre valóban alkalmasak.
 
Létezik ultrahangos zsírleszívás is – amely javítja a gynecomastia korrekció eredményeit. A zsírleszívással járó mellméret csökkentésnél kevésbé van szükség vérellátásra, mellbimbó áthelyezésre vagy az areola megváltoztatására.
 
Ráadásul kevesebb az operáció utáni komplikáció. Azonban a zsírleszívással elősegített mellcsökkentés a mirigyes gynecomastia javítására nem igazán hatásos.
A zsíros és mirigyes összetevőket a mellekben még a beavatkozás előtt értékelni kel – egyes pácienseket kiválóan lehet kezelni csupán a zsírleszívás alkalmazásával is.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.