2018. 06. 11. - 10:45

A magánnyal nő a korai halál esélye?

A magánnyal nő a korai halál esélye?

Valószínűleg senki sem vitatná, hogy a magány nem túl egészséges dolog. Egy tanulmány szerint komoly és negatív hatást gyakorol a szervezetre - a korai halál kockázatát is növeli.

A magány senkinek sem tesz jót hosszútávon – mint azt bizonyára sejtjük is. Hatására nagyobb valószínűséggel alakul ki rossz mentális egészség, szívprobléma, s akár korai halál is – állítja egy új tanulmány.
 
A felfedezések szerint a magány összefüggésbe hozható a megduplázódott halálozási kockázattal nők esetében, de a férfiaknál is csaknem duplájára nő az élők közül eltávozás esélye.
 
A magány igen rosszul hat az egészségre
A magány igen rosszul hat az egészségre
 
A tanulmányból kiderült: a férfiak és a nők, akik magányosnak érezték magukat, háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak be szorongásról és depresszióról, s lényegesen alacsonyabb volt az életminőségük, mint azoknak, akik párban éltek.
 
„A magány igen erős előrejelzője a korai halálnak – rosszabb mentális egészség és alacsonyabb életminőség jellemzi a szív- és érrendszeri problémával élőknél – mindkét nem esetében igaz az aritmia (rendellenes szívritmus), szívelégtelenség vagy szívbetegség.Az eredményeket az éves dublini EuroHeartCare 2018 kongresszuson mutatták be a kutatók.
 
A tanulmány arra volt kíváncsi, hogy vajon a rossz szociális háló összefüggésbe hozható-e a rosszabb kimenetellel 13.463 iszkémiás szívbetegséggel, aritmiával (rendellenes szívritmus), szívelégtelenséggel vagy szívbetegséggel küzdő páciens esetében.
 
A magány az eredmények szerint rosszabb kimenetelt eredményez minden betegnél, függetlenül a szívproblémájuk típusától, s akkor is, ha számításba veszik a kort, képzettség szintjét, más betegségeket, a testtömeg-indexet, dohányzást, alkoholfogyasztást.
 
Se fiatalon, se idős korban nem előnyös a magány - korai halált is okozhat
Se fiatalon, se idős korban nem előnyös a magány - korai halált is okozhat
 
A rosszabb szociális támogatásban részesülőknél az egészségügyi kimenetel is rosszabb, mivel egészségtelenebb életet élnek, kevésbé vevők a kezelésekre, s jobban érintik őket a stresszes események.
 
Ugyanakkor, ha összevetették az életmódbeli viselkedést és számos egyéb tényezőt az analízisben, ugyanaz az eredmény jött ki: a magány rossz az egészségre nézve – hangsúlyozta Christensen.
 
A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésre vonatkozó európai szabályok szerint azok az emberek, akik elszigetelten élnek és nemigen kapcsolódnak másokhoz, sokkal nagyobb veszélyben vannak az idő előtt kialakuló, majd halált okozó szívkoszorúér-betegség szempontjából.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.