2018. 06. 27. - 11:05

Öt étel, amit sose együnk éhgyomorra!

Öt étel, amit sose együnk éhgyomorra!

Bizonyos élelmiszereket nem tanácsos üres gyomorra fogyasztani. Noha a gyümölcsök és a zöldségek alapjában véve jók nekünk, olykor ez sem teljesen igaz.

Bár számos élelmiszer nagyon egészséges, jellege miatt nem mindet javasolt éhgyomorra enni. Nincs velük semmi baj, de bizonyos tulajdonságaik miatt nem alkalmasak üres gyomorra történő fogyasztásra – csak azután, hogy már ettünk valami mást is.
 
Lássuk, mit nem ajánlott üres gyomorra enni?
 
1.Paradicsom: a paradicsom egészséges és tele van antioxidánssal, vitaminnal és oldódó összetevőkkel, a gyomorsavval keveredve azonban nyomást gyakorolhat a gyomorra, fájdalmat okozhat, savasságot és refluxot.
 
A paradicsom egészséges, de nem éhgyomorra
A paradicsom egészséges, de nem éhgyomorra
 
Akiknek nyelőcső- vagy fekélyes betegség miatt ügyelniük kell étkezésükre, azoknak a citrusféléket sem árt kerülni, mint amilyen a narancs.
 
2.Szénhidráttal dúsított italok: reggelire egyébként sem ajánlott ilyesmit inni – nem beszélve arról, hogy növelik a rák, a szívbetegség és a diabétesz esélyét. Egy üveg üdítőben több mint 10 teáskanál cukor van, ami növeli a vércukrot, mégpedig az érték több mint nyolcszorosára. Mindez emeli az inzulint, az adrenalin-növekedést, később pedig elvonási tünetek jelentkezhetnek.
 
3.Kelt tésztás sütemények: az élesztővel készült péksütemények irritálhatják a gyomor belső felét és puffadást idézhetnek elő.
 
Fűszeres ételt érdemes reggeli után és mással keverve fogyasztani
Fűszeres ételt érdemes reggeli után és mással keverve fogyasztani
 
4.Fűszeres ételek: az éhgyomorra fogyasztott fűszeres ételek esetén fokozott savszint képződik, mely károsíthatja a gyomor belső felét vagy a nyálkahártyát – a megnövekedett savtartalom miatt. A fűszeres ételek okozhatnak gyomorfekélyt és olyan rendellenességeket is, mint például a gyomorhurut. Reggel, üres gyomorra semmiképp se együnk ilyesmit – ha fogyasztunk fűszert, akkor azt kombináljuk valami mással is.
 
5.Édességek: a szénsavas italokhoz hasonlóan az édességek is képesek emelni a cukorszintet, s nyomást gyakorolnak a hasnyálmirigyre. Valójában azok, akiknél fennáll a diabétesz esélye, mert magas a vércukorszintjük, jobb, ha teljes mértékben kerülik az édes ételeket.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.