2018. 07. 05. - 09:20

Meglett az első hazai 5G-kapcsolat

Meglett az első hazai 5G-kapcsolat

Már valós, nem laboratóriumi 5G kapcsolat is létezik Magyarországon. Az elsőt a Magyar Telekom budapesti székházában sikerült létrehozni.

A közeljövőben már Magyarországon is terjeszkedhet az 5G internet. A Magyar Telekom budapesti székházában sikerült létrehozni az első kapcsolatot. Rékasi Tibor, a cég vezérigazgatója szerint az 5G egy teljesen új hálózati koncepció, mely egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit – írta meg az MTI.
 
A kapcsolat rendkívül gyors, semmi sem korlátozza, s ez már ki tud szolgálni robotokat és gyártósorokat is. A technológia ezen új lépése az egészségügyben, a közlekedésben, oktatásban és az iparban is jelentős fejlődést hozhat.
 
Már hazánkban is létrehoztak 5G kapcsolatot, mely rendkívül gyors internetet biztosít
Már hazánkban is létrehoztak 5G kapcsolatot, mely rendkívül gyors internetet biztosít
 
A Telekom hálózatán az elmúlt öt esztendőben hatszorosára növekedett a mobilnet-forgalom hazánkban.
 
Az 5G viszont nemcsak gyors, beépített intelligenciával is rendelkezik, valamint együttműködik más technológiákkal – tudatta az MTI.
 
Általánosan elérhetővé 2020-22-re válik Európában, köztük Magyarországon.
 
Az 5G kapcsolat többek között valós időben készíthet diagnózist a távolból, ezért az egészségügyben nagy hasznát veszik, de drónnal a mentést is könnyíteni lehet.
Tremmel János, hálózattechnológiai igazgató elmondta, hogy a szabványosítás első harmada van készen, de a következő években több 5G szabvány is megvalósul.
 
Várhatóan 2025-re 50 milliárd eszköz lesz az 5G hálózatra kötve.
 
Ahhoz, hogy kialakítsák, kiváló optikai vezetékes hálózatra is szükség van. Trammel János az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre nincs információjuk arról, mekkora költséggel kár a hálózat, azt most még megbecsülni sem lehet.
 
Európában elsőként egyébként Berlinben a Deutsche Telekom hozott létre 5G kapcsolatot. Ugyanez Budapesten úgy valósult meg, hogy 3,7 gigahertzes spektrumban működő, szabványosítás előtti teszthálózatot és még kereskedelemben nem kapható 5G berendezéseket használtak – írta meg az MTI.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.