2018. 07. 09. - 10:40

Leves kell az egészséges étkezéshez?

Leves kell az egészséges étkezéshez?

Úgy tűnik, nagyon jól tesszük, ha szeretjük a levest. A főétel előtt elfogyasztott leves ugyanis kutatók szerint olyan változásokat okoz az agyban, melyek egészséges étkezésre késztetnek.

Ha levest fogyasztunk a főétkezést megelőzően, jelentős mértékben hozzájárulunk az egészséges táplálkozáshoz és a fogyáshoz – derítette ki egy új tanulmány.
Kutatók felfedezték, hogy a leves változásokat okoz az agyban, s arra késztet bennünket, hogy megfelelőbben étkezzünk.
 
Vagyis, ha szeretnénk lefaragni abból, hogy telített zsírokban gazdag élelmiszereket eszünk – így vajat, sajtot, krémeket, húst – egy gazdag, ízletes leves étkezés előtt segíthet.
 
A leves segít az egészségesebb második fogás kiválasztásában
A leves segít az egészségesebb második fogás kiválasztásában
 
A kutatók az ún. umami levessel végeztek kutatást. Kiderítették, hogy a leves változásokat eredményezett az agyban, s ez arra késztette az embereket, hogy egészségesebben válasszanak – különösen azoknál volt jelentős a változás, akik egyébként is ki voltak téve az elhízás veszélyének.
 
Az umami japán szó, finom, ízletes ételre használják – egyszerre van jelen benne az édes, sós, keserű és savanyú ízvilág.
 
Fő összetevője a glutamát, a természetben előforduló, nem esszenciális aminosav, mely szinte minden ételben megtalálható – különösen a tejtermékekben, halban és a húsban.
 
„A világ számos kultúrájában szokás megenni egy levest, mielőtt a főtételnek nekilátnak. Tanulmányunk azt mutatja, hogy az elhízás kockázatának kitett emberek kifejezetten előnyt kovácsolnak abból, ha umamiban gazdag levest fogyasztanak a második fogás előtt, így van esélye annak, hogy egészségesebb ételeket választanak” – magyarázta Miguel Alonso-Alonso,a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ (BIDMC) Táplálkozástudomány Tanulmányi Központjának munkatársa.
 
Úgy tűnik tehát, hogy az umamiban gazdag leves evés előtt lényegesen hozzájárult az önkontrollhoz. Jobban koncentráltak evés közben, s a sikeres önszabályozásért felelős agyi terület aktiválódott.
 
Egy ízletes, gazdag leves jelentősen hozzájárul az egészséges étkezéshez
Egy ízletes, gazdag leves jelentősen hozzájárul az egészséges étkezéshez
 
Miután megették a levest, az elhízás rizikójának kitett emberek kevesebb telített zsíros ételt fogyasztottak – mutatott rá a tanulmány.
 
A Neuropsychopharmacology szaklapban közölt eredmények új utat nyithatnak az egészséges étkezéshez.
 
Bár a hatásokat még csak laboratóriumi környezetben vizsgálták, a jövőbeni kutatások arra irányulnak majd, valóban használható-e a módszer arra, hogy az emberek sikeresebben lefogyjanak.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.