2018. 07. 18. - 07:38

Az MI nem cél, hanem eszköz

Az MI nem cél, hanem eszköz
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a versenyképességért felelős miniszterek informális találkozóján hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia magyar szempontból kiemelt fontosságú, ugyanakkor nem cél, hanem egy eszköz a társadalmi-gazdasági céljaink megvalósításához..
A Bécsben tartott plenáris ülésen a miniszterek az európai ipar megerősítéséről, a mesterséges intelligencia európai megközelítéséről folytattak irányadó vitát. Palkovics László hangsúlyozta, hogy a magyar kormányzat kezdeményező szerepet kíván vállalni az uniós stratégiák és akciótervek végrehajtásában. Ennek érdekében kiemelt figyelmet kapnak a kutatóintézetek és -csoportok, az egyetem, hogy bekapcsolódhassanak a közvetlen európai K+F és innovációs programokba. 
 
 
Az MI nem cél, hanem eszköz
Azonosítani kell a versenyképes területeket, mint az ipari robottechnika, az e-mobolitás és orvostechnológiai alkalmazások
 
 
A miniszter szerint a mesterséges intelligencia terén az ipari vállalati innovációra érdemes összpontosítani, mivel a gyárakban bevált intelligens robotika megoldások átültethetőek a mindennapi életbe. Emellett az MI egy olyan eszköz, amellyel elérhetőek a társadalmi-gazdasági célok. Ehhez azonosítani kell a versenyképes területeket, fel kell gyorsítani a jogalkotást, valamint elősegíteni, hogy a kisebb cégek bekapcsolódhassanak a széleskörű együttműködésbe. 
Európának komoly erőssége a kutatói bázis kiterjedtsége és az élenjáró robotika, amelyekre a továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítania, hogy a technológiai versenyben az élvonalban tudjon maradni - hangsúlyozta. Palkovics László a magyar álláspontot ismertetve elmondta: a legjelentősebb fókuszterületek az ipari robottechnika, az e-mobilitásra való átállás, az intelligens járműfejlesztési technológiák és a gyógyászati, orvostechnológiai alkalmazások.
 
 
Az MI nem cél, hanem eszköz
A Digitális Európa Program mellett további programokra és forrásokra van szükség a globális versenyképesség miatt
 
 
A tárcavezető az Európai Bizottság több tagjával is egyeztetett a júniusban közzétett Digitális Európa Programról. Palkovics László jelezte egyetértését a kezdeményezés célkitűzésiről, hiszen az európai polgárok jóléte alapvetően a digitális átállás sikerén múlik. A DEP keretében az EB 9,2 milliárd eurót fordítana a digitális kihívások kezelésére, szuperszámítógépekre, mesterséges intelligenciára, kiberbiztonságra, a digitális készségek fejlesztésére, a digitális technológiák széles körű használatának biztosítására a gazdaságban és a társadalomban.
Ugyanakkor Palkovics László jelezte: a DEP önmagában nem elég, további programokra és forrásokra van szükség a globális versenyben. A program lehetőséget ad arra, hogy a tagállamok meghozzák saját intézkedéseiket, természetesen összhangban az uniós célokkal. A magyar tárcavezető tárgyalópartnerei figyelmébe ajánlotta az 5G mobil adatátviteli technológiával kapcsolatos magyar terveket, az autonóm és elektromos járművek fejlesztését támogató zalaegerszegi járműipari tesztpályát.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.