2018. 08. 06. - 10:45

Szénhidrátok: miért nem szabad teljesen megválni tőlük?

Szénhidrátok: miért nem szabad teljesen megválni tőlük?

Talán hallottunk már a szénhidrátot nagymértékben lecsökkentő diétákról, sőt esetleg próbáltunk is ilyet. Érdemes tudni, hogy teljesen nem szabad kivonni étrendünkből a szénhidrátot, csak okosan kell táplálkozni. Lássuk, hogyan.

A szénhidrátok teljes kivonása az étrendből cseppet sem jó ötlet. Aki ilyen diétán gondolkodik, azt le kell beszélnünk róla.

Az egészségtudatos ember nem von meg magától semmit, de okosan étkezik. Természetesen megehetjük a kedvenc szendvicsünket, fogyaszthatunk tojást vagy sötétzöld leveles zöldségeket – miközben fogyunk is.

Fontos tudni, hogy nem minden szénhidrát rossz szénhidrát – nem kell őket egy az egyben kiiktatni étrendünkből.

 

Ha teljes kiőrlésű gabonával készül, a szendvics is jótékony

Ha teljes kiőrlésű gabonával készül, a szendvics is jótékony

A különféle diéták gyakran arra építenek, hogy bizonyos ételeket teljesen vonjunk ki táplálkozásunkból, az ésszerűtlen nélkülözések azonban nem sokat segítenek. Mindent lehet fogyasztani, de csak megfelelő mennyiségben. A szénhidrátok közül pedig elsősorban a teljes kiőrlésű gabona jöhet szóba.

Miért fontos a teljes kiőrlésű gabona?

Ha dietetikusunk arra kért, iktassuk be étrendünkbe a lenmagot vagy a zabot, annak megvolt az oka. A zab és a lenmag gazdag teljes kiőrlésű gabona-forrás, fontos az emberi szervezet számára. Ahogyan maga a teljes kiőrlésű gabona is, ugyanis ennek fogyasztása segít a testnek harcolni a krónikus betegségek ellen és egészségesen tartja a szívet.

Élelmi rostot tehát ebből érdemes magunkhoz venni. A teljes kiőrlésű gabona a megfelelő bélmozgáshoz és hasznos, ahogyan elősegíti a megfelelő testsúly fenntartását is.

A barna rizs és egyéb teljes kiőrlésű gabona is nagyon hasznos

A barna rizs és egyéb teljes kiőrlésű gabona is nagyon hasznos

Bizonyos teljes kiőrlésű gabonák különösen fontosak a helyes táplálkozás és a súlyvesztés szempontjából. Ezek az alábbiak.

-barna rizs

-zabkása

-lenmag

-árpa

Amellett, hogy távoltartják a krónikus megbetegedéseket, ezek a jó szénhidrátok hozzájárulnak, hogy ne kínozzanak minket gyötrő éhségrohamok, miközben kevesebbet is eszünk.

Vagyis érdemes étrendünkbe iktatni a jó szénhidrátokat és jókedélyűen fogyni!

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.