2018. 08. 15. - 10:40

A biciklizés csökkenti a magányt?

A biciklizés csökkenti a magányt?

Több áldásos hatása is van a bicajozásnak – egy tanulmány szerint nemcsak a magányt mérsékeli, hanem a mentális egészséget is javítja.

Szeretünk biciklizni? Érdemes nyeregbe pattanni, ugyanis a bicajozás nemcsak javítja az általános- és a mentális egészséget, hanem a társadalmi interakciókat is növeli.
 
Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a biciklizés a legegészségesebb közlekedési mód, ráadásul jobb általános- és mentális egészséget eredményez. Nagyobb mértékű vitalitást tapasztalunk, ha biciklizünk, csökken a stressz szintünk és a magány érzése is.
 
„Az eredmények azt sugallják, hogy az aktív közlekedés, így a bicajozás is nagyon hasznos, mivel javítja az egészséget és növeli a szociális interakciókat” – mondta el Avila Palencia, a Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) munkatársa, vezető szerző.
 
A biciklizés növeli az általános egészséget és csökkenti a magány érzetet is
A biciklizés növeli az általános egészséget és csökkenti a magány érzetet is
 
A biciklizés a második legelőnyösebb közlekedési mód a gyaloglás után – mely jó általános egészséghez, nagyobb vitalitáshoz vezet és több kontaktust teremt az emberek között, legyen szó barátokról vagy családról.
 
„Ez az első tanulmány, amely összefüggésbe hozza egymással a különféle közlekedési eszközöket és az egészségügyi hatásokat, mint például mentális egészség és szociális kapcsolatok. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy tisztán lássuk a gyaloglás pozitív hatásait, mely a korábbi tanulmányok során nem volt meggyőző” – mondta el Avila Palencia.
 
Az Environment International szaklap hét európai városban végezte a tanulmányt, Antwerpen, Barcelona, London, Orebro, Róma, Bécs és Zürich szerepelt a listán, s több mint 8800 ember.
 
A közlekedési eszközök között az autó, motor, tömegközlekedés, bicikli, elektromos kerékpár és gyaloglás volt letesztelve.
 
Az autó és a tömegközlekedés rosszabb általános egészséggel társult, de a kocsi használata szintén kisebb mértékű magányérzéshez volt köthető.
 
B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.