2018. 09. 04. - 11:00

Milyen komplikációk lehetnek drámai fogyást követő műtét után?

Milyen komplikációk lehetnek drámai fogyást követő műtét után?

Amennyiben az ember nagyobb súlyfeleslegtől szabadul meg, gyakori, hogy körvonalai helyreállítása érdekében egynapos sebészeti beavatkozást vesz igénybe. Mire készülhetünk, ha már lezajlott az operáció? Milyen kockázatokkal járhat?

Amikor valaki komoly túlsúlytól szabadul meg, felesleges zsír- és bőr keletkezik a testén – a testrészeket valamilyen módon új „formába kell önteni”, s gyakran csak a sebészeti beavatkozás képes kiváló munkát végezni.
 
Mindez ma már megoldható egynapos sebészeti műtét keretében. Ugyanakkor arra számítani kell, hogy hetekig nem lehet teljesen visszatérni minden megszokott művelethez, tennivalóhoz.
 
Magáról a műtétről már esett szó előző cikkünkben, s arról is, mire lehet számítani utána. Érdemes tudni azonban azt is, milyen óvintézkedéseket tegyünk a megfelelő felépülés érdekében – ezek nagyrészéről a sebész is tájékoztat.
 
Az egynapos sebészeti beavatkozás után be kell tartani bizonyos szabályokat
Az egynapos sebészeti beavatkozás után be kell tartani bizonyos szabályokat
 
Íme a néhány alapvető óvintézkedés.
 
1.Fontos, hogy valaki legyen mellettünk az egynapos sebészeti beavatkozás utáni 24 órában. Otthon segítségre van szükségünk a tennivalókat illetően. 1-2 hétig nem fogjuk úgy érezni magunkat, hogy szívesen álljunk neki takarítani például. Emelni nem szabad, 4-6 hétig. Vagyis, ha kis gyerekeink vannak, másra kell bízni ezeket a feladatokat.
 
2.Kérdezzük meg orvosunkat, hogyan alhatunk, milyen párnát használjunk, hogy minimalizáljuk a vágások helyének feszülését, csökkentsük a fájdalmat.
 
3.Azonnal hívjuk orvosunkat, ha a duzzadás, fájdalom, bőrpír tekintetében súlyosbodást tapasztalunk, gondot érzékelünk a kis behelyezett csövek környékén vagy vérzés jelentkezik. A láz, a szédülés, hányinger és a hányás is intő jel. A légszomj, a mellkasi fájdalom és a szokatlan szívverés is!
 
4.A sebész valószínűleg ellát bennünket sebészeti melltartóval, melyet a felépülés korai szakaszában viselnünk kell, amennyiben az egynapos beavatkozás a melleket is érintette. Ez csökkenti a duzzadást.
 
5.A legtöbb duzzadás heteken belül elmúlik, de a mellek esetében előfordulhat, hogy hónapokig fennáll.
 
6.Hasi kötőfelszerelést is viselnünk kell, amennyiben a hasat korrigálták a műtét során. A teljes zuhanyzást csak akkor végezhetjük el, ha a gézbetéteket, szivacsokat, kötéseket a doktor eltávolította. Fürdést követően a vágások helyét tapogassuk szárazra és cseréljük ki a kötő felszerelést.
 
Emelni, sportolni és kocogni 6 hét után szabad.
 
Kockázatok
 
Mint minden műtétnél, a drámai fogyást követő egynapos sebészeti beavatkozásnál is fennáll a potenciális komplikációk esélye.
 
Ezek az alábbiak:
 
Kedvezőtlen reakció az altatásra; hematóma vagy szeróma (vér vagy folyadék felhalmozódása a bőr alatt, amelyet el kell távolítani); fertőzés és vérzés; az érzékelés megváltozása; hegesedés; allergiás reakciók; a mögöttes struktúrák károsodása; nem kielégítő eredmény, mely miatt további eljárásokra lehet szükség.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.