2018. 09. 06. - 09:20

Segíthet az öngyilkosság megelőzésében a mesterséges intelligencia?

Segíthet az öngyilkosság megelőzésében a mesterséges intelligencia?

A kutatók abban bíznak: képesek kifejleszteni egy olyan technológiát, amely figyelmezteti az orvosokat, kik azok az emberek, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve az öngyilkosság szempontjából.

Lehetséges lesz a jövőben előre megjósolni, ki van veszélyben, ki hajlamos arra, hogy kioltsa a saját életét?  Egy walesi egyetem kutatói abban reménykednek, kifejleszthető mesterséges intelligencia-technológia, amely képes figyelmeztetni az orvosokat a kockázatra.
 
Wales-ben évente 350 ember lesz öngyilkos – a 25 év alattiak halálának vezető oka lett az önpusztítás.
 
A Swansea Egyetem kutatócsoportja szerint az emberek 80 százaléka, aki kioltja a saját életét, évente egyszer legalább elmegy a háziorvosához.
 
A mesterséges intelligencia segíthet azonosítani az öngyilkos szándékot
A mesterséges intelligencia segíthet azonosítani az öngyilkos szándékot
 
A mesterséges intelligencia segíthet azonosítani azokat, akik öngyilkosságot fontolgatnak.
 
A kutatók az egyetem SAIL Adatbázisát használták, hogy információt szerezzenek több mint 2 ezer öngyilkossági esetről – ezeket egy SID-Cymru nevű elektronikus adatbázisban tárolták, 2001 óta.
 
Dr. del Pozo Banos, mentális egészségügyi informatika és mesterséges intelligencia szakértője elmondta: olyan algoritmust szeretnének kifejleszteni, mely rutinszerűen elemzi a veszélyben levő emberek egészségügyi adatait a kockázat kiszűrése céljából.
 
Dr. Banos leírta az előzetes eredményeket – nagyon ígéretes, hogy az MI 75 százalékban pontos volt.
 
A kutatócsoport most azt tervezi, fokozatosan növelik majd a mesterséges intelligencia-rendszer összetettségét annak érdekében, hogy javítsák precizitását – mielőtt klinikai vizsgálatokban is bevetik.
 
Ann John professzor, a walesi-i kormány nemzeti tanácsadó csoportjának elnöke öngyilkosság és önkárosítás témában elmondta: a mesterséges intelligenciában óriási lehetőség van az öngyilkosságok megelőzése terén. Nagyon izgalmas fejlesztés.
 
Remélhetőleg a gyakorlati használat sincs már messze.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.