2018. 10. 11. - 07:48

A Facebook mesterséges intelligenciával azonosítja a szövegeket képeken és videókon

A Facebook mesterséges intelligenciával azonosítja a szövegeket képeken és videókon
Akár tucatnyi moderátor munkáját válthatja ki a Facebook-nál az a mesterséges intelligencia fejlesztés, melynek hála a képeken és videókon megjelenő szövegeket automatikusan felismeri és elemzi a rendszer.

Azonosítja az MI a képen a szöveget

A Rosetta névre keresztelt technológia abban segít, hogy elemezze a milliónyi feltöltött képen és videón lévő szövegeket a Facebookon és az Instagramon. Teszi ezt ráadásul több nyelven, mivel az alap angol nyelv mellett például arab és hindi nyelvet is támogat. A cél az, hogy ne kerüljön ki olyan tartalom, ami sérti az irányelveket, tehát kifogásolható álló- vagy mozgóképek ne jelenjenek meg.

A Facebooknál a mesterséges intelligencia már a képeket is elemzi
A Facebooknál a mesterséges intelligencia már a képeket is elemzi


A szövegek feldolgozása a Rosettával valós időben, a feltöltés közben történik, a rendszer pedig elemzi és minősíti az adott szöveget, valamint vizsgálja a kapcsolatot a szöveg és a kép között. A folyamat tehát két részből áll: felismerés és elemzés. Első lépésben téglalap alakú régiókra osztja a rendszer a képet, amelyek mind egy-egy szövegrészt tartalmaznak. Második lépésben bekapcsolódik a konvolúciós neurális hálózat (convolutional neural network, CNN), ami a téglalapokban lévő szavak elemzését végzi el.

10113-facebook-rosetta-aiGyors és megbízható megoldást nyújt az MI

A Facebook szerint az általuk használt szövegfelismerési megoldás a Faster R-CNN-re épül. Ez röviden annyit tesz, hogy egy időben történik a felismerés és elemzés. A tanulás alapja az előbb említett CNN, ami a képeket konvolúciós funkciós térképekké alakítja. Ez egyrészt hatékony önfejlesztő módszert jelent, másrészt a megbízhatósági faktort is erősíti.

A szövegfelismerés ilyen fajtájától azt várja a Facebook, hogy könnyebb lesz a releváns képek és videók elérése, másrészt a minőségük is javul. Emellett automatikusan azonosítják azokat a tartalmakat, amelyek például gyűlöletbeszédet, uszítást vagy zaklatást tartalmaznak. Nem utolsó sorban a hírfolyamban is egyszerűbbé válik a személyre szabott tartalmak megjelenítése.

-W-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.