2018. 10. 26. - 10:38

Több ország is benne van az MI által generált globális versenyben

Több ország is benne van az MI által generált globális versenyben
Amikor a mesterséges intelligencia és a domináns szó kerül egy mondatra, automatikusan két ország jut az ember eszébe: Kína és az Amerikai Egyesület Államok, ugyanakkor sok más ország is benne van a globális versenyben.
Kínának és Amerikának van a legnagyobb tőkéje, és lehetősége, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalataik uralják az egész világot. Azonban, ha alaposabban megvizsgáljuk a kérdést, akkor kiderül, hogy jóval több ország vesz részt a versenyben, akiknek szintén van tőkéje, és technológiája, melyek által komoly versenytársakká is válhatnak.
 
 
 
 
Kína és Amerikai a globális vezető
Tavaly 12 milliárd dollárra nőtt a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek befektetései. Ennek nagy része a kínai és amerikai vállalatoknak köszönhető, ugyanakkor a japán Softbank 100 milliós alapot gyűjtött össze. Amerikában a Szilícium-völgy befektetései a meghatározóak, míg Kínában a SenseTime rendelkezik a legértékesebb MI befektetésekkel.
 
 
 
 
 
A mesterséges intelligencia óriási előnnyel indul a többi iparághoz képest, hiszen a legtöbb kormány már stratégiai célokba foglalta bele. A kínai kormány egy háromlépcsős tervet hozott nyilvánosságra, melynek köszönhetően 2030-ra az MI globális vezetője lesz, melyet csak elősegít, hogy olyan vállalatok vannak az országban, mint az Alibaba, a Baidu, a Tencent és a Huawei Technologies.
 
Japán is vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligenciában, különösen a robotikában. A japán kormány tavaly márciusban adta ki az MI stratégiáját, amely magába foglalja az iparosítási ütemtervet, az MI fejlesztését pedig három részre osztja: 2020-ig alkalmazzák, 2025-2030 között nyilvánosan felhasználják, végül pedig egy olya ökoszisztéma kialakítása, amely összekapcsolja a különböző területeket. Az ország stratégiája az MI kutatására és fejlesztésére összpontosít, valamint az ipar, a kormány és az egyetemek közötti együttműködésre.
 
Több ország is benne van az MI által generált globális versenyben
Japán a robotikában tölt be vezető szerepet
 
 
Dél-Korea kiemelten támogatja a helyi technológiai fejlesztéseket, nem rég pedig bejelentették, hogy a kormány 2022-ig 2 milliárd dollárt fog költeni annak érdekében, hogy megerősítse az MI kutatását és fejlesztését. Továbbá támogatják az Mi projekteket az orvostudomány, a honvédelem és a közbiztonság területén. Dél-Korea ad otthont a Samsungnak, az LG-nek és a Hyundainak, így az elektronika és az autóipar szintén kiemelt iparág.
 
Nagy-Britannia Európában vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén. A kormány tavaly novemberben jelentette be, hogy 68 millió fonttal támogatja az MI és a robotika projekteket, illetve négy új kutatócsoport létrehozását, melyek többek között a nukleáris energiának kiaknázásával foglalkoznak majd. Nagy-Britannia nem fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, elsősorban az általános etikai normák meghatározásában látja vezető szerepét.
 
 
Több ország is benne van az MI által generált globális versenyben
Nagy-Britannia elsősorban az általános etikai normák meghatározásában látja vezető szerepét
 
 
Franciaország már felvenné a versenyt Kínával és az USA-val, az idén jelentették be, hogy az elkövetkező öt évben több mint 1,5 milliárd eurót fektetnek be az MI-vel foglalkozó vállalkozásokba és projektekbe. A francia stratégia négy területet határozott meg: egészségügy, közlekedés, környezetvédelem, valamint honvédelem. Szintén a franciákat erősíti, hogy számos vállalat, többek között a Samsung, a Fujitsu, a DeepMind, az IBM és a Microsoft bejelentette, hogy irodákat nyit Franciaországban az MI kutatására. 
 
Régóta ismert, hogy Németország kiemelt mérnöki tőkével rendelkezik, hiszen a világszerte elterjedt önvezető autók a német autógyártóknak köszönhető. A legújabb németországi techóriás, a Cyber Valley célja, hogy újfajta együttműködési lehetőségeket teremtsek a vállalkozások és a kutatók között. Az elsődleges terület az MI és a robotika.
 
Több ország is benne van az MI által generált globális versenyben
A német autógyártóknak köszönhető az önvezető autó technológiája
 
 
"A mesterséges intelligencia a jövő, nemcsak Oroszország, hanem az egész emberiség számára" - fogalmazott Vladimir Putyin orosz elnök még tavaly. Az orosz stratégia szerint az intelligens gépek elengedhetetlenek a nemzetbiztonsági terveknél, ezért a terveik szerint 2025-re az ország katonai felszerelésének 30 százaléka robot lesz. Ugyanakkor Oroszország kevesebbet fektet be az MI iparágba, inkább az egyetemi kutatásokat helyezik előtérbe. 
 
Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.