2018. 11. 07. - 10:41

A kávé az Alzheimer és a Parkinson esélyét is csökkenti

A kávé az Alzheimer és a Parkinson esélyét is csökkenti

Szeretünk kávézni? A jelek szerint a kávé sokkal többet segít nekünk, mint hogy energiát ad és növeli a figyelmünket. Megvédhet az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásától.

Jól járunk, ha szeretjük és mértékkel fogyasztjuk a kávét. Úgy tűnik, a kávé jóval többet tesz értünk, mint hogy segít felébreszteni és növelni a figyelmünket. Hozzájárul ahhoz, hogy védelmet kapjunk az Alzheimer- és Parkinson-kór kifejlődése ellen – állapította meg egy új tanulmány, melyet a Journal of Frontiers in Neuroscience közölt.
 
Eszerint világszerte évi 500 milliárd csésze kávét isznak meg az emberek. „A kávé fogyasztása összefüggésben áll az Alzheimer-kór és Parkinson-kór kockázatának csökkentésével mutatott rá dr. Donald Weaver kutató. – Szerettük volna tudni, hogy ez minek köszönhető, mely összetevők játszanak szerepet benne és hogyan hatnak a korral összefüggő kognitív hanyatlásra.”
 
A kávé mértékkel igen hasznos lehet a betegségek megelőzésében
A kávé mértékkel igen hasznos lehet a betegségek megelőzésében
 
A kutatók csoportja három különféle kávétípust vizsgált – a könnyű pörkölést, sötét pörkölést, illetve a koffeinmentes sötét pörkölést.
 
„A koffeinmentes és a koffeines sötét pörkölés egyforma hatékonyságot mutatott a kezdeti tesztek során – mondta dr. Ross Mancini kutató. – Vagyis idejekorán rájöttünk, hogy a védő hatást nem a koffein adhatja.”
 
Dr. Mancini azonosította a fenilindánként ismert vegyületek csoportját, amelyek a kávébab pörkölésének eredményeként jöttek létre. A fenilindánok abban az értelemben egyedülállóak, hogy a tanulmányban ezek az egyetlen összetevők, melyek megelőzik – vagy inkább gátolják - a béta-amiloid és tau, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór esetében is jelen levő fehérjék csomósodását.
 
„Ez azt jelenti, hogy a fenilindánok kettős inhibitorok. Nagyon érdekes, erre igazán nem számítottunk” – mondta a kutató.
 
Ahogyan a pörkölés nagyobb mennyiségű fenilindán képződését eredményezik, a sötét pörkölt kávé tűnik a hatékonyabbnak a könnyű pörkölésűvel szemben.
 
„Ez az első eset, hogy bárki azt vizsgálta volna, milyen kölcsönhatásba lépnek az Alzheimer-kór és a Parkinson-kórt okozó fehérjékkel a fenilindánok – mondta dr. Mancini. – A következő lépés annak megvizsgálása lesz, milyen mértékben előnyösek ezek az összetevők, s megvan-e a képességük arra, hogy behatoljanak a véráramba, vagy áthaladjanak a vér-agy határon.”
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.