2018. 11. 14. - 10:40

A közösségi média magányossá és depresszióssá tesz

A közösségi média magányossá és depresszióssá tesz

A hír igaz - egy tanulmány szerint a közösségi oldalak túlzott használata káros hatással lehet az egészségünkre. Magányosság érzetet és depressziót is okozhat.

Ha egyike vagyunk azoknak az embereknek, akik gyakorta nézegetik a közösségi oldalakat, lehetséges, hogy veszélyben van a mentális egészségük. A közösségi média túlzásba vitt használata ugyanis számos különféle betegség kockázatát növeli, beleértve a magányosság érzet és a depresszió kialakulását.
 
A depresszió pedig már súlyosabb hatással is lehet fizikai- és mentális jólétünkre. Amennyiben ettől szenvedünk, a mindennapi feladatok elvégzése is problémát jelenthet a számunkra. Csökken a teljesítményünk, lelki békénk teljes mértékben felborul.
 
Csalóka az érzés, hogy közösségben vagyunk - a túlzott közösségi média használat magányossá tehet
Csalóka az érzés, hogy közösségben vagyunk - a túlzott közösségi média használat magányossá tehet
 
A Journal of Social and Clinical Psychology szaklapban megjelentetett tanulmány rámutat, hogy ha csökkentjük a közösségi média használatát, az növelheti fizikai és mentális jólétünket.
 
A Pennsylvaniai Egyetem Hunt nevű szervezete szerint olyan tevékenységekkel kellene töltenünk az időnket, amelyek miatt jól érezzük magunkat az életünkben, s nem a képernyő vagy az okostelefon előtt görnyedni. A monitor előtt töltött időt le kell korlátozni.
 
A kutatók tanulmánya 143 végzős hallgatót vett górcső alá. A résztvevők számára legnépszerűbb három platformot a csapat dolgozta ki és szerepelt a tanulmányban. Megkérték őket, hogy töltsenek ki egy felmérést, annak érdekében, hogy hangulatukat és jó közérzetüket megvizsgálják.
 
A résztvevőket véletlenszerűen rendelték kontroll csoporthoz, melyben a felhasználók fenntartották tipikus közösségi médiás viselkedésüket.
 
Ezzel együtt ezek az alanyok a kutatókkal megosztottak képeket telefonjuk akkumulátorának jelzéséről, azaz a lemerültségről, három héten át, s hetente adtak számukra információkat magukról. Később a kutatócsoport megvizsgálta a mérések eredményeit: az érzések között a lemaradástól való félelem, a szorongás, a depresszió és a magány érzése is bőségesen jelen volt.
 
A tanulmány megállapításai szerint tehát a közösségi médiahasználat csökkenése jelentős mértékben mérsékeli a depresszió és a magány érzését. Ugyanakkor a felmérés azt is sugallta: a 18-22 éves korosztály minden bizonnyal nem hagyhatja abba a közösségi oldalak alkalmazását.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.