2018. 12. 27. - 11:13

Virtuális tumort készítettek a rák kutatásához

Virtuális tumort készítettek a rák kutatásához

Rendkívüli újítással álltak elő brit kutatók: megalkották a virtuális tumort, azaz egy olyan 3 dimenziós modellt hoztak létre, mely segít jobban megérteni a rákot és új kezelést találni ellene.

Megalkották brit kutatók a tumor virtuális valóság modelljét. A daganat 3 dimenziós modellje hozzájárul ahhoz, hogy jobban megérthessék a rákos megbetegedést és új kezeléseket fejlesszenek ki ellene.
 
A Brit Rák Kutatás (CRUK) szakemberei betegektől vettek mintát - egy milliméteres kocka alakú mellrákszövetet biopsziával -, amely nagyjából 100 ezer sejtet tartalmazott. Ezután vékony szeletekre szabdalták és beszkennelték őket. Markerrel festették be, hogy molekuláris felépítésük és DNS-jellegzetességeik is láthatóak legyenek.
 
A virtuális valóság (VR) segítségével megépítették a tumort, melyet VR laboratóriumban elemeztek. „Ilyen szinten és részletességgel még senki sem analizálta a daganat geográfiáját” - mondta el a BBC-nek Greg Hannon, a CRUK Cambridge-i Intézetének vezetője.
 
A kutatók immár virtuális valósággal is dolgozhatnak
A kutatók immár virtuális valósággal is dolgozhatnak
 
„Fontos megérteni, hogyan kerülnek kapcsolatba a rákos sejtek egymással és az egészséges sejtekkel, ha új terápiákat szeretnénk létrehozni – az új rendszer segítségével a tumorok vizsgálata jóval dinamikusabb, mint ha 2 dimenziósat alkalmaznánk” – fejtette ki Karen Vousden, a CRUK vezető kutatója.
 
A tumor tanulmányozásához a kutatók valóságos avatárrá váltak a virtuális laboratóriumban, miközben a rákot több színű buborék jelképezte.
 
S noha az emberi szövetminta nagyjából egy gombostűnyi méretnek felelt meg, a virtuális laborban akár többméteresre is felnagyíthatták.
 
A VR rendszer lehetővé tette a kutatók számára, hogy „keresztülrepüljenek” a tumoron és részleteiben fedezzék fel azt.
 
Hannon megjegyezte, hogy a daganatsejtek valószínűleg az anyatej-csatornákból terjednek a környező szövetekre és válnak rendkívül veszélyessé. „A 3 dimenziós tumor vizsgálata lehetővé teszi számunkra, hogy elkapjuk ezt a pillanatot” – tette hozzá a kutató.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.