2019. 01. 09. - 10:10

Jönnek a rivalizáló okos asszisztensek - elektronikai MI-újdonságok Las Vegasból

Jönnek a rivalizáló okos asszisztensek - elektronikai MI-újdonságok Las Vegasból

Idén, 2019-ben is sor került Amerikában a Consumer Electronics Show-ra, melynek keretében a legújabb technológiai újdonságokat mutatják be a nagyközönségnek. Az érdeklődők számos meglepő újdonsággal találkozhattak.

Megrendezték a 2019-es CES (Consumer Electronics Show – Fogyasztói Elektronikai Show) bemutatót Las Vegasban, ahol a legnagyobb nevek ugyanúgy képviseltették magukat, mint soha nem hallott start-upok.

Volt számos ismert tárgy, amelynek legújabb változatát mutatták be – ám többségüket sosem láthatták még a fogyasztók. 

Mesterséges intelligencia asszisztensek és okos élőhelyek

Az utóbbi néhány CES kiállítás legnagyobb fejlesztései kétségtelenül az Amazon Alexa és a Google Assistant volt, amelyek egymással rivalizálva igyekeznek kiterjeszteni jelenlétüket az emberek otthonaiban.

Az Amazon asszisztens összekapcsolása más otthoni eszközökkel

Az Amazon asszisztens összekapcsolása más otthoni eszközökkel

2018 végén az Alexa már arra is képes volt, hogy távolról aktiválja a vécé lehúzását, de az elmúlt hónapokban a gyártók számos terméknek adtak hanggal kontrollálható képességet.

2019-ben immár elérhetőnek tűnik, hogy az okos hangszórók megmondják, hová tettük a távirányítót, vagy hol rejtőzik a háziállatunk. Az Alexa és a Google Assistant képes lesz kontrollálni a zongorát, a pulzusmérőt, a fűnyírót, motorkerékpár sisakot vagy a meditációs lámpákat.

Otthoni okos beszélőt a friss hírek szerint a Samsung is piacra dobna, Bixby néven. Az Autolabs német startup pedig Chris elnevezésű virtuális segítőt alkotna, melyet a kocsiban lehet használni.

A Volareo cég olyan, közösségi használatú okosbeszélőn dolgozik, amely lehetővé teszi a Bitcoin megvásárlását és bármilyen videó közvetítését a TV-készülékére.

Az Elliptic Labs radarszerű rendszert fejleszt, mely érzékeli a tulajdonos közeledését. Ez azt sugallja, a technikát használhatjuk a napi emlékeztetők helyett, valamint, hogy a beszélő-hangszóró aszerint szabályozza majd hangerejét, milyen közel van a személy.

A Smart IoT Labs Miranda néven készít okos asszisztenst, amely a tulajdonos korábbi viselkedést figyelembe véve adna utasításokat, ám ez az ötlet sokak szerint kissé bizarrnak hangzik.

A Mui Lab ennél „nyugodtabb” alternatívát kínál azok számára, akik még tartanak attól, hogy beszéljenek otthoni eszközeikhez. Termékük első ránézésre egy fadeszka, ám ha megérintik, fényt ad és utasításokat vár – ám sokkal inkább érintéssel és nyomogatással dolgozik, mint szóbeli mondatokkal.

A cikket folytatjuk.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.