2019. 01. 15. - 09:40

Arc- és érzelmi felismerés: hogyan fejlődik az ember az MI-vel?

Arc- és érzelmi felismerés: hogyan fejlődik az ember az MI-vel?

Hogy áll az ember a mesterséges intelligencia terén, miben lehet a segítségére az arc- és érzelem felismerés? Scott Pelley az MI területén tapasztalható fejleményekről számolt be, elsősorban Kai-Fu Lee beruházásairól és Kína azon erőfeszítéseiről, hogy dominálja a mesterséges intelligenciát.

Annak ellenére, amit eddig hallhattunk a mesterséges intelligenciáról, a gépek még mindig nem tudnak emberként gondolkodni, de az elmúlt pár évben képessé váltak a tanulásra. Különféle okos eszközeink kinyitották a szemüket, az autók pedig magukhoz ragadták a kormányt.
 
A mesterséges intelligencia manapság nem olyan jó, amilyennek gondolnánk, de nem is annyira rossz, amennyire hisszük. Az emberiség azonban olyan jövő előtt áll, amelyet kevesen tudnának megjósolni. Sokan ezért is szeretnének találkozni Kai-Fu Lee-vel, aki manapság igazi mesterséges intelligencia-bölcsnek tekinthető.
 
50 millió követővel rendelkezik a közösségi médiában. Scott Pelley amerikai újságíró a közelmúltban beszélgetett Kai-Fu Lee-vel és feltette neki a kérdést, vajon az embereknek van-e bármi elképzelésük arról, mi várható a közeljövőben a mesterséges intelligencia terén.
 
Kai-Fu Lee szerint az emberek többségének nincs elképzelése róla, vagy sok esetben rosszat feltételeznek. Annyi azonban bizonyos, hogy meg fogja változtatni a világot, jobban, mint az elektromos áram bevezetése vagy bármilyen, hasonló léptékű dolog.
 
Mesterséges intelligencia: arcfelismerő rendszer segít az oktatásban Kínában
Mesterséges intelligencia: arcfelismerő rendszer segít az oktatásban Kínában
 
Lee úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kapitalizmusának legjobb helye éppen a kommunista Kína. Peking már így is milliárdosokkal gyarapodott.
 
Kai-Fu Lee egymaga 140 mesterséges intelligenciával kapcsolatos start-upot finanszírozott. 2017-ben Kína a világ összes MI-tőkéjének felét vonzotta. Lee egyik befektetése az ún. Face ++, amely nem kapcsolódik a Facebookhoz.
 
A számítógépek ma is merev utasításokat kapnak, de képesek maguktól tanulni.
 
A mesterséges intelligencia korai időszakában az emberek igyekeznek arra programozni az MI-t, hogyan gondolkodnak az emberek. Tehát olyan programot kellett írni, amelynek azt mondjuk: mérje meg a távolságot a szemek között, az orr méretét, az arc formáját.
 
S ha ezek a dolgok megfelelnek, akkor elmondható, hogy ez az ember Larry, a másik pedig John. Manapság azonban elég több fotót használni Larryről és Johnról és azt mondani a rendszernek, „találd ki, mi a különbség Larry és John között”.
 
Ha valakit ki akarunk választani a tömegből, ruházata alapján, csupán 10 millió képet kell mutatni emberekről, akiken különféle ruhadarabok vannak. Ezt nevezzük mély tanulásnak – nem igazán az intelligenciáról szól. Csak nyers adatkezelés és több millió példa.
 
Más felismerő rendszer is létezik azonban, amely azt is meg tudja ítélni, hogyan érzi magát egy adott ember. A számítógép ugyanis képes nyomon követni az arcon levő pontokat. A koncentrációt vagy a figyelemelterelődést is észleli.
 
A rendszerrel Songfang Yang 5 millió kínai diákot tanít a TAL Education Group keretében. Mivel ez arra is képes, hogy figyelje, ki mennyire érzi magát zavarban vagy kevésbé tud koncentrálni, az oktató számára nyilvánvaló lesz, kinek kell még segíteni a tanulók közül.
 
Emellett azonban arra is rávilágít, ki milyen téma iránt lelkes igazán – ami az orientálódás terén nyújt jó támpontot.
 
Ezek a dolgok tehát a jövőben már kezelhetőek lesznek – azokon a területeken, ahol a diákok segítségre szorulnak, hamar kideríthetők, ahogyan személyesebbé tehető a velük való foglalkozás is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.