2019. 01. 22. - 18:32

Az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligencia processzor lett a MediaTek Helio P90

Az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligencia processzor lett a MediaTek Helio P90
A MediaTek a közelmúltban bemutatta a legújabb generációs felsőkategóriás processzorát, amely a mesterséges intelligencia alapú funkciókat is új szintre emeli. Íme a MediaTek Helio P90.

A MediaTek Helio P90 a korábbi szériás P60-hoz és P70-hez hasonlóan 12 nanométeres TSMC FinFET technológiára épül. Az APU 2.0 viszont már a fúziós mesterséges intelligenciával komoly előrelépést jelent az eddigiekhez képest, hiszen a legkomplexebb MI-alkalmazások és folyamatok is futtathatóak vele, méghozzá akár több is, egymással párhuzamosan is.


A MediaTek Helio P90 a mesterséges intelligenciát
alkalmazó 
processzorok új nagyágyúja


A mesterséges intelligencia alapú képességek terén a fejlett APU 2.0-nak köszönhetően nagyjából 4,6-szoros teljesítménynövekedés érhető el. Mindez azzal jár együtt, hogy a különböző feladatok gyorsan, megbízhatóan és hatékonyan intézhetőek, miközben kiemelkedően jó energiahatékonyságot tud felmutatni.

A processzort két 2,2GHz-es ARM Cortex A75 és hat 2GHz-es ARM Cortex-A55 mag épít fel, melyhez IMG PowerVR GM 9446 GPU szegődött társként, és ez 15%-kal jobb teljesítménnyel bír, mint a Helio P60-nál és P70-nél használt Mali-G72 MP3. A kamera terén van lehetőség akár 48 megapixeles egység használatára, záró késleltetéssel, sőt, egy 24+16 megapixeles duál kamerával még a 480 fps-sel készített lassított felvételek elkészítése sem okoz problémát.

A MediaTek Helio P90 a mesterséges intelligenciát alkalmazó processzorok új nagyágyújaTovábbi említést érdemlő tulajdonság a Helio P90-nél az, hogy valós időben képes felismerni és analizálni különböző emberek cselekedeteit, vagy éppen testhelyzeteit. A fotók készítésekor AR-avatárok is bevethetőek. A kamera több objektum felismerésére alkalmas, az MI-alapú jelenetválasztás és az alacsony fényviszonyokhoz való alkalmazkodás pedig kiváló minőségű képeket ígér, akár portré (bokeh) módban. Mindemellett MI-alapú mélységélesség, Google Lens, ARCore támogatás, illetve biztonságos és pontos arcalapú feloldás is rendelkezésre áll.

Az első MediaTek Helio P90-nel felszerelt okostelefon a hírek szerint 2019 első felében érkezhet meg, de előtte még a Mobile World Congress februári rendezvényén az érdeklődők testközelből is megismerhetik az új modult.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.