2019. 02. 13. - 10:40

Egészségesebb a testükkel kevésbé törődők társasága?

Egészségesebb a testükkel kevésbé törődők társasága?

Milyen emberekkel vagyunk a mindennapokban körülvéve? Kutatók szerint ez befolyásolja a testképünket. Ha például olyanokkal, akik nem állandóan a testükkel foglalkoznak, jobban járunk.

Fontos, hogy mennyire test-tudatos emberek vesznek körül bennünket. A jó hír: amennyiben nem állandóan a testükkel foglalkozókkal járunk össze, az előnyös hatással van étkezési szokásainkra és saját testképünkre – derítette ki egy tanulmány, mely arra volt kíváncsi, miként befolyásolják a társadalmi interakciók a testképet.
 
A kutatók felfedezték, hogy ha olyan emberekkel barátkozunk, akik folyamatosan a testükkel vannak elfoglalva, az hátrányos hatással jár, ám a testre kevésbé fókuszálók társasága kimondottan előnyös.
 
Az utóbbiak kevésbé törődnek azzal, hogy éppen hány kilók és tökéletes-e a megjelenésük.
 
Előnyösebb olyanokkal együtt lenni, akik nem fókuszálnak a testükre
Előnyösebb olyanokkal együtt lenni, akik nem fókuszálnak a testükre
 
„Kutatásunk szerint a társadalmi közegnek jelentős befolyása van arra, hogyan érezzük magunkat saját testünkkel kapcsolatban általában, vagy éppen az adott napon. Ha a körülöttünk levők nem állandóan a testükre koncentrálnak, az számunkra pozitív hatású” – mondta el Kathryn Miller, a kanadai Waterloo-i Egyetem doktorandusz hallgatója.
 
A tanulmányba a kutatók 100, diploma előtt álló diákot vontak be, 17 és 25 éves kor között. Mérték a résztvevők napi interakcióinak gyakoriságát a test-központú és kevésbé testtudatos emberek tekintetében egyaránt.
 
Ebbe az is beletartozott, mennyire értékelik saját testüket, elégedettek-e vele és hogyan táplálkoznak - éhség, illetve annak alapján, amit éppen megkívánnak, vagy tudatosan, egy diétához vagy étrendhez tartják magukat.
 
A Body Image szaklapban közzétett eredmények szerint a testtel kapcsolatos elégedetlenség szinte mindenütt jelen van, s nagymértékben hatást gyakorol a hangulatra, az önbecsülésre, a kapcsolatokra, sőt még a tevékenységekre is.
 
„Fontos realizálni, hogy azok az emberek, akikkel időt töltünk, befolyásolják a testképünket. Ha olyanokkal vagyunk, akik kevésbé test-központúak, sokkal jobban érezhetjük magunkat” – mutatott rá Allison Kelly, a tanulmányban részt vett professzor.
 
A testüket kevésbé fókuszba állító emberek mellett ugyanis biztosan elkerüljük az étkezési rendellenességeket és nem bonyolódunk olykor talán ártalmas diétákba – hiszen nem akarunk mindenáron megfelelni a társaságnak.
 
Más kérdés, hogy az egészséges étkezésre valóban figyelni kell. Ehhez azonban célszerű személyre szabott étrendet kialakítani és azt követni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.