2019. 02. 20. - 10:55

8+1 tipp, miért igyunk édes burgonyát!

8+1 tipp, miért igyunk édes burgonyát!

Az édes burgonya egyike a leginkább tápláló és finom gyökérzöldségeknek – számos előnnyel bír, ráadásul ehetjük, de turmixolva akár meg is ihatjuk ezt az igazán értékes zöldséglevet.

Szeretjük az édes burgonyát? Aki még nem kóstolta, annak mindenképp érdemes tennie egy próbát.
 
Elképesztő mennyiségű értékes tápanyaggal, vitaminnal rendelkezik. Természetes narancssárga árnyalata a karotinoidnak köszönhető. A-vitamint, B5-, riboflavint, niacint, tiamint találunk benne.
 
Gyulladásellenes tulajdonságokkal bír, diabétesz-ellenes, rákellenes hatása van.
 
Ráadásul fogyaszthatjuk szilárd és leturmixolt formában is – ezzel még a minimális kalóriától is megkíméljük magunkat, s kordában tarthatjuk vérnyomásunkat.
 
Az édesburgonya nemcsak finom, nagyon értékes zöldség is
Az édesburgonya nemcsak finom, nagyon értékes zöldség is
 
Íme néhány ok, amiért érdemes az édes burgonyára szavaznunk.
 
1.Segítséget jelent a csontoknak: komoly D-vitamin forrás ugyanis. Az erős fogak és csontok érdekében fontos ez a vitamin, vagyis ha iszunk rendszeresen édes burgonya levet, növelhetjük a csontok sűrűségét.
 
2.Növeli az immunitást: mivel az édes burgonya sok C-vitamint tartalmaz, az influenza és a megfázás megelőzéséhez sem utolsó módszer. A sebek gyorsabban gyógyulnak a hatására. Erősítsük immunrendszerünket édesburgonyával!
 
3.Leadhatjuk fölös kilóinkat: számos tanulmány sugallja, hogy az édesburgonyában jelen levő egyik fő oldható diétás rost hatékonyan csökkenti az élelmiszer-bevitel igényét, vagyis fogyaszt. A telítettséget jelző hormont is aktiválja, vagyis a rostok bevitele szorosan összefügg a súlycsökkenéssel.
 
4.Segít a látás javításában: az édesburgonyában nagy mennyiségű A-vitamin van, ez pedig igen előnyös a látásra nézve. Segít fenntartania  retina megfelelő szerkezetét. Ha kevés az A-vitamin a szervezetben, látásunk romolhat.
 
5.A vérnyomás szabályozásához is hozzájárul: ez a finom zöldség magnéziumot és káliumot egyaránt tartalmaz, segít kezelni a vérnyomást. Több tanulmány rámutatott már, hogy nagyobb mennyiségű fogyasztása a vérnyomás csökkenését eredményezi, s ezzel a stroke vagy a a koszorúér-probléma kialakulásának esélyeit is mérsékeli.
 
6.Segít az emésztésben: bőségesen tartalmaz rostot az édesburgonya, amelyről ismert, hogy javítja a bélmozgást és könnyíti az emésztést. Mi több, segít megelőzni a székrekedést.
 
7.A vércukorszint kordában tartásához is hozzájárul: mivel az édesburgonyában karotin és B6 vitamin is található, a karotin komponensek az inzulinra reagálva enyhítik a vércukorszintet. A B6-vitamin segít a diabétesszel összefüggő szívbetegség esetén is.
 
8.Segíthet a gyomorfekély kezelésében: a D-vitamin, a béta-karotin, kálium és kalcium csökkentheti a fekélyek kialakulásának esélyét. Ha az már jelen van, szintén érdemes édesburgonya levet inni.
 
9.A savasság gyógyszere: az édesburgonya olyan alapvető ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek megszabadulni a savasságtól, a gyomorégéstől és egyéb gyulladásos problémáktól.
 
Tegyünk vele próbát!
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.