2019. 02. 26. - 09:35

Valós idejű feliratokat készít az MI hallássérülteknek

Valós idejű feliratokat készít az MI hallássérülteknek

Automatizált, valós idejű feliratokat is képes készíteni a mesterséges intelligencia - a kutatók egy Polisubs nevű feliratrendszert hoztak létre, mely a hallássérülteket nagymértékben segíti.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával komoly segítséget kaphatnak azok a fogyatékossággal élők, akik nem hallanak jól – a kutatók kifejlesztettek egy, Polisubs nevű feliratrendszert, amely valós időben feliratozza az elhangzottakat, jelentősen javítva ezzel számukra a megértést.
 
A spanyol Valenciai Politechnikai Egyetem (UPV) és a hozzá tartozó gépi tanulási és nyelvi feldolgozó (MLLP) kutatócsoport kifejlesztette a mesterséges intelligenciát használó rendszert, mely az információt valós időben szolgáltatja. Ez a módszer az egyetem eseményeit és konferenciáit elérhetőbbé teszi a halláskárosodással élők számára.
 
A halláskárosultak telefonjukon követhetik az előadáson elhangzottakat
A halláskárosultak telefonjukon követhetik az előadáson elhangzottakat
 
A Süketek Országos Konföderációjának (CNSE) tanulmánya szerint Spanyolországban 6 éves kor felett több mint 1 millió ember él ilyen fogyatékossággal. Ez a népességük 8 százaléka.
 
A Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) adatai arra világítanak rá, hogy ezen emberek 97 százaléka szóban kommunikál. Ugyanakkor az események megértése és az egyetemi didaktikai tevékenységek problémát jelentenek a halláskárosodásban szenvedőknek.
 
A valós idejű feliratok rendszere
 
A valós idejű rendszer használatával a résztvevők képesek követni az eseményt azzal, hogy a feliratozást IOS vagy Android applikáción keresztül olvassák, vagy weboldalon a telefonjukon keresztül. Ha egy eseményt rögzítenek, a feliratok automatikusan a videó alá kerülnek.
 
A Polisubs működésének alapja, hogy mikrofonrendszeren keresztül fogadja a környezeti hangot, majd elküldi azt az egyetem központi szervereire. A központi szerverekben a környezeti hangot mesterséges intelligencia rendszerrel dolgozzák fel és létrehozzák a szöveges feliratok áramlását.
 
A minőség 97 százalékos az emberi átíráshoz képest - bár egyesek így is rendelkezhetnek megértési problémákkal a rendszer használata során.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer jövője
 
A valós idejű feliratok jelenleg egyidejűleg működnek spanyol, valenciai és angol nyelven, de más nyelveken is elindult a fejlesztés.
 
A Valenciai Politechnikai Egyetem természetesen folytatja ezen MI-rendszerek telepítését 2019 folyamán. Technológiájuk elérhető lesz minden termükben és várhatóan az osztálytermekben is a jövőben.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.