2019. 02. 27. - 10:10

Digitális patológiával látja el az MI a kórházakat

Digitális patológiával látja el az MI a kórházakat

A digitális patológia legnagyobb felhasználói a kórházak és a diagnosztikai laboratóriumok lesznek a közeljövőben – áll egy új jelentésben, mely egyúttal arra is kitér, hogy a költségek optimalizálása szempontjából ez igen előnyös.

A mesterséges intelligencia kész a digitális patológiát alkalmazhatóvá tenni a kórházak és a diagnosztikai laboratóriumok számára. A forgalomba hozatal engedélyezésének esélyeit jelentősen növeli a tény, hogy a dolog a költségek optimalizálása szempontjából is előnyös.
 
Az MI és a digitális patológia esetében nagy változás következhet be – a gyógyszerek gyártásáról most a diagnosztikára és a laboratóriumokra helyeződik a hangsúly – áll a Frost & Sullivan jelentésében.
 
A kutatás szerint – mely a következő évtizedet térképezi fel a digitális szkennelés, képalkotás, adattárolás és egyéb felhasználások céljából - a mesterséges intelligencia meghatározza, hogyan és hol alkalmazzák a digitális eszközöket.
 
A digitális patológia nagyon sokat segíthet előbb felmérni a betegek állapotát
A digitális patológia nagyon sokat segíthet előbb felmérni a betegek állapotát
 
„Ha egyszer már elsődleges és másodlagos diagnosztikai eszközként is alkalmazzák őket, a klinikai orvosok  képesek lesznek csökkenteni az átfutási időt, rangsorolni a kritikus eseteket, s úgy általában javítani a betegségek kimenetelét” – írta a Frost & Sullivan.
 
Ahhoz azonban, hogy az MI eszközöket jóváhagyják a digitális patológia elsődleges diagnózisának szabályozására, elengedhetetlen, hogy párhuzamos munkafolyamatot hozzunk létre, vagyis bemutassuk a patológiás diagnózisok előnyeit – tették hozzá.
 
A Frost & Sullivan szerint a közeljövőben elért előrelépések és fejlemények között a klinikai adatbázisok szélesebb körű és megfelelőbb kezelését, használatát is látja.
 
Mindez azt is előrevetíti, hogy a kórházak, diagnosztikai laboratóriumok és egyéb kutatók szélesebb körű együttműködést alakíthatnak ki, melyek a digitális patológiát és a hagyományosabb módszereket is magukban foglalják, lehetővé téve az új eszközök szabályozásának jóváhagyását.
 
A jelentés kiemeli, hogy az MI-alapú technológiák jóváhagyása a mesterséges intelligenciára alapuló, digitális patológia-fókuszú vállalatok számára prioritást kell élvezzen, mivel az alacsony-közepes kockázatú diagnosztikai lehetőségek ugyancsak innovatív megközelítés a digitális patológia szegmensben – eljuthatunk a gyógyszerészettől a mainstream klinikai alkalmazásokig.
 
A nagyobb egészségügyi rendszerek már készülnek a jövőre.
 
A jelentés megemlíti többek között azt az FDA (Food and Drug Administration, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyást, mely az olyan diagnosztikai eszközöket engedélyezte, mint például az OsteoDetect – ez a röntgensugarakban algoritmus segítségével távoli sugarú törések kimutatására szolgál és egyike azon eszközöknek, melyek emblematikusak lehetnek a közeljövőben.
 
Mindez azonban nemcsak az Egyesült Államokban áll a küszöbön, hanem Angliában is.
 
Dr. David Louis, a Massachusetts General kórház patológiai vezetője elmondta: annak meghatározása, hogyan történhet az intelligens technológia munkafolyamatokba történő integrálása,  első lépés a patológusok mindennapi munkájának megváltoztatásához.
 
Ez jelenti az első lépést ahhoz is, hogy lehetővé váljon a mesterséges intelligencia bevezetése és fejlesztése a diagnosztikai- anatómiai patológia terén.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.