2019. 03. 04. - 10:05

Tökélyre fejleszti az MI-technológia a hangasszisztenst

Tökélyre fejleszti az MI-technológia a hangasszisztenst

Nagy rá az esély, hogy futás, vezetés vagy tömegközlekedés közben már arra sem lesz szükségünk, hogy megérintsük okos eszközünket valamilyen utasításhoz - a Stanford Egyetem jelentős fejlesztésének köszönhetően.

Képzeljük el, hogy éppen edzünk, sétálunk, vezetünk vagy bármi egyéb tevékenységet folytatunk, és szívesen feljebb tekernénk a hangerőt készülékünkön. Ehhez a közeljövőben talán már érintésre sem lesz szükség – nem kell levennünk szemünket az útról, mivel egy új funkció képes lesz csupán hangvezérléssel felhangosítani a zenét.
 
Az érintés nélküli kontroll valóban a küszöbön áll, mivel a Stanford Egyetem kutatói nagy erőkkel dolgoznak rajta.
 
Az új technológia csupán hangvezérléssel irányíthatja a hangerőt vagy bármi mást
Az új technológia csupán hangvezérléssel irányíthatja a hangerőt vagy bármi mást
 
„Manapság számítógépeinkkel és okos eszközeinkkel számtalan helyzetben kapcsolatot teremtünk – lehetünk a futópályán, tömegközlekedhetünk vagy épp vezethetünk is – mondta el dr. Sean Follmer, aki az ember és a számítógép közötti interakció szakértője. – A mobil számítógépes eszközökkel – mint amilyen az okosóra is például – nincs már szükségünk nagy méretű billentyűzetre vagy egérre, tehát készítenünk kell új input eszközöket és technológiákat, melyet lehetővé teszik az interakciót bármilyen más tevékenység végzése közben.”
 
Egyike ezeknek a technológiáknak a radar.
 
A radart legtöbben a légiforgalmi irányítással és a katonai védelemmel társítjuk, a rádióhullámokkal, melyek a helyet és a sebességet is képesek megmutatni.
 
A Google Soli projektje azonban adaptálta a koncepciót és hatékonyan csökkentette a méretét is – ezek az apró radarok ugyanis beférnek a kisméretű eszközökbe, így okostelefonba, rádióba, autós műszerfalakba, még akár egy kávéfőzőbe vagy vízforralóba is – vagyis képesek lehetünk aktiválni őket csupán gesztusok használatával.
 
A technológia annyira pontos, hogy a legkisebb kézmozdulatokat is megkülönbözteti, így például a hüvelykujj és a mutatóujj dörzsölését, összeszorítását.
 
A St Andrews Computer Human Interaction kutató csoport (SACHI) a gépi tanulással továbbfejleszti a technológiát, hogy az objektumok felismerésére is alkalmassá tegye.
 
Aaron Quigley professzor, a SACHI vezetője elmondta: a legnagyobb probléma, melyet meg kell oldaniuk, az, hogy a követni kívánt objektumokból visszatérő energia rendkívül összetett jel.
 
„Edzenünk kell a rendszert, hogy felismerjünk több ezer átfedő jelből származó objektumokat – ezt pedig a fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokkal tudjuk megtenni” .
 
A mini-radar technológiát alkalmazni lehet tárgyakban és anyagokban – tette hozzá Hui Shyong Yeo kutató, aki mindezzel arra is rávilágít, hogy nagyobb lehetőségeket teremtenek a vakok és fogyatékkal élőket segítő technológiák számára is.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.