2019. 03. 04. - 10:55

Fogyás – segíthet a paradicsom is

Fogyás – segíthet a paradicsom is

Ismét közeledik a nyár és a bikiniszezon – ha fogyás a célunk, érdemes bevetni egy mutatós, ízletes zöldséget is. Ez a paradicsom, mely nemcsak vitamin- és ásványi anyagban gazdag, de a súlycsökkentést is elősegíti.

Akár fogyásra vágyunk, akár csak felerősítenénk szervezetünket, a paradicsom mindig jól jöhet – egy közelmúltbeli tanulmány rávilágított, hogy a piros zöldségben levő likopén csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de az általános tapasztalatok szerint a fogyáshoz is hozzájárul.
 
Mi lehet az oka? A paradicsom valóságos vitamin-bomba. Folsavat, tiamint, A-vitamint, C-, K- és B6-vitamint is tartalmaz. Mi több, gazdag káliumban, mangánban, magnéziumban, foszforban, rézben, ráadásul étrendi rost és fehérje is található benne.
 
De mit is tesz pontosan?
 
1.Segít a zsírégetésben: meglepő lehet, de a paradicsom hozzájárul a zsírégetéshez. Ismert, hogy ez a zöldség serkenti a karnitin aminosav termelődését, mely növeli a test zsírégető képességét.
 
A paradicsom egyéb előnyei mellett a fogyáshoz is hozzájárul
A paradicsom egyéb előnyei mellett a fogyáshoz is hozzájárul
 
2.Erősíti az immunrendszert: a paradicsom húsa és magjai immunerősítő hatásúak. Kiváló antioxidáns-források, vagyis likopént és béta-karotint is tartalmaznak – ezek segítenek számos egészségügyi probléma elkerülésében, többek között a megfázás kiküszöbölésében.
 
3.A paradicsom segít a vérnyomás kezelésében: napi elfogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, köszönhetően a benne levő, nagy mennyiségű káliumnak. A kálium ugyanis vazodilatátorként működik, ezt az összetevőt használják a vérerek tágítására a gyógyszerekben is.
Vagyis csökkenti az erek és artériák feszességét – nő a vérkeringés és kevesebb stressz hárul a szívre.
 
Túlzásba sem szabad vinni azonban a paradicsom fogyasztását, mivel savas és gyomorégést okozhat.
 
4.Fokozza a jó látást: mivel a paradicsomban sok az A-vitamin, sokat tesz a látás tökéletességéért.
 
Számos látásprobléma, így a makuladegeneráció a szabad gyökök negatív hatásai miatt alakul ki – az A-vitamin viszont erőteljes antioxidáns, mely képes megelőzni a szabad gyökök károsító tevékenységét.
 
5.Segíti az emésztést: a paradicsom egészségesen tartja az emésztőrendszert – megelőzi a székrekedést, nagy mennyiségű rosttartalmának köszönhetően. A rostok szabályozzák a bélmozgást.
 
6.A paradicsom a koleszterin-szint szabályozásához is hozzájárul: bizony, ha gyakran fogyasztjuk ezt a zöldséget, magas rosttartalma miatt a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz. Mi több, a paradicsom magjai niacint (B3 vitamin) tartalmaznak – amely szintén segít a szint lejjebb vitelében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.