2019. 03. 06. - 11:00

Stroke: nagyobb eséllyel élik túl a túlsúlyosak?

Stroke: nagyobb eséllyel élik túl a túlsúlyosak?

A jelek szerint az elhízott emberek esetében nagyobb a valószínűsége a stroke túlélésének – miközben maga a túlsúly számos betegség ismert rizikófaktora.

Meglepő eredményre jutottak a kutatók: a túlsúlyos embereknek jobb esélyeik vannak a stroke túlélésére - miközben a plusz kilók nem kevés komoly betegséghez járulnak hozzá.
 
Az új tanulmány azt sugallja, hogy az extra mennyiségű testzsír összefügg a stroke túlélésének nagyobb valószínűségével.
 
Az American Academy of Neurology éves konferenciáján prezentálták a tanulmányt, mely rámutat, hogy a súlyosan elhízott emberek 62 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg a stroke után, mint a normális súlyúak.
 
A túlsúly védheti az embert a stroke-ból következő haláltól
A túlsúly védheti az embert a stroke-ból következő haláltól
 
„Nagyon úgy tűnik, hogy az extra kilók szerepet játszanak a jobb túlélésben azoknál az embereknél, akik szívbetegségben és vesebetegségben szenvednek – ezért úgy éreztük, ki kell vizsgálnunk azt is, vajon az agyvérzéssel is hasonló-e a helyzet” – mondta el Zuolu Liu, a Los Angelesi Kaliforniai Egyetem kutatója.
 
Az elhízott emberek 46 százalékkal kevesebb valószínűséggel haltak meg stroke-ban, míg akik túlsúlyosak voltak, 15 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak életben.
 
Ezzel szemben a sovány embereknek 67 százalékkal több esélyük volt arra, hogy meghaljanak egy agyvérzést követően, mint a normál súlyúaknak.
 
Az állapotot elhízás paradoxonnak nevezik – lényege, hogy a túlsúly egyeseknél védő hatású lehet, így például idős embereknél és egyes krónikus betegségek esetében.
 
„Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek rendelkeznek némi tápanyag-tartalékkal, amely segítséget nyújt nekik a túlélésben egy hosszas betegség során – fejtette ki Liu. – Több kutatásra van azonban szükségünk a testtömeg-index és a stroke kapcsolatának pontos kivizsgálására.”
 
A tanulmányba egyébként 1033 embert vontak be a kutatók – valamennyien elszenvedtek stroke-ot. Átlagos életkoruk 71 év volt, míg átlagos testtömeg-indexük (BMI) 27,5.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.