2019. 03. 14. - 10:15

Megjött Tengai - a robot, aki állásinterjút készít

Megjött Tengai - a robot, aki állásinterjút készít

Az első benyomás kialakulása nagyjából 7 másodpercbe telik, míg a döntés meghozatala negyed órába – ez az eredmény, ha ember állásinterjúztat egy munkavállalót. A robot azonban másképp ítéli meg a jelentkezőket.

Megérkezett Tengai, az állásinterjúkat készítő robot. Az első ilyen célra tervezett robot lényege, hogy ne úgy ítéljen meg jelentkezőket, ahogyan egy ember – valóban elfogulatlan maradjon. Tengai-t svéd munkaadók tesztelték.
 
A robot összesen 41 cm magas és 3,5 kiló. Szemmagasságban „ül” az asztalon, a jelentkezővel szemben, így az interjú valóban olyan, mintha egy ember tenné fel a kérdéseket. Sárgán izzó arca kissé oldalra dől. Pislog és mosolyog is, miközben megkérdi: „interjúztatta Önt valaha robot?”
 
A mesterséges intelligenciával működő robot nem az előítéletek alapján dönt
A mesterséges intelligenciával működő robot nem az előítéletek alapján dönt
 
A Tengai a Furhat Robotics alkotása, mely mesterséges intelligencia és szociális robotikai vállalat, mely a Stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet kutatóprojektjéből nőtte ki magát. A cég az elmúlt 4 évet azzal töltötte, hogy emberszerű számítógépes interfészt épített, mely utánozza az ember beszédét, arckifejezéseit.
 
Az ötlet lényege, mint azt Gabriel Skantze vezető kutató kifejtette az, hogy az emberek „kevésbé lássák ijesztőnek a hagyományosabb robotokhoz képest” a Tengai-t.
 
2018 októbere óta a startup Svédország egyik legnagyobb munkaerő-felvevő cégével, a TNG-vel dolgozik együtt. A cél olyan állásinterjúkat nyújtani a jelentkezőknek, amely minden előítélettől mentes – és amelyeket a menedzserek és foglalkoztatók gyakran nem tudnak elkerülni a felvételi folyamat során.
 
„Jellemzően 7 másodpercet vesz igénybe, hogy valakiről kialakuljon az első benyomás, s nagyjából 5-15 percet, míg a döntést meghozza magában a munkaadó. Ezt azonban felül lehet írni” – mondta el Elin Öberg Mårtenzon, a TNG központi irodájának innovációs vezetője.
 
A tudattalan elfogultságok közé tartozik a nemi-, a faji hovatartozás, a hang, a megjelenés, a képzettség – amikor dönt egy munkaadó. „Például ha megkérdi a vezető állásinterjún, hogy golfozunk-e, és azt válaszoljuk, igen, szeretünk golfozni, azzal valószínűleg máris szereztünk egy jó pontot nála” – magyarázta Mårtenzon.
 
Vagyis, nem ilyen dolgok alapján kellene dönteni – és a robot például nem bocsátkozik hasonló jellegű csevegésekbe.
 
A vezetők vagy a toborzók az állásinterjút követően megkapják a robot által készített interjú szöveges leírását, hogy el tudják dönteni, kit engedjenek tovább a második körbe – csupán a válaszok alapján.
 
Petra Elisson, aki az egészségügyben foglalkozik munkaerő toborzásával, úgy véli, a robot interjúk igen jó előzetes szűréssel szolgálnak, amennyiben a felvételi eljárás hosszadalmas és sok a jelentkező.
 
Elisson maga is kipróbálta Tengai-t, s bár kezdetben szkeptikus volt vele kapcsolatban, végül teljesen meggyőzte a mesterségesen intelligens robot.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.