2019. 05. 09. - 10:15

A beszédprotézis elődje lehet a mesterséges intelligencia műve

A beszédprotézis elődje lehet a mesterséges intelligencia műve

Beszédprotézist is alkothat nemsokára a mesterséges intelligencia: a San Francisco-i egyetem kutatói természetes hangzású szintetikus beszédet hoztak létre az agyi aktivitás segítségével.

Megdöbbentő újítás a mesterséges intelligencia területén: korszerű agy-gép interfész jött létre a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem idegtudósai szakértelmével, mely képes természetes hangzású szintetikus beszéd generálására azzal, hogy az agyi aktivitást használják a virtuális vokális traktus kontrollálására.
 
Vagyis egy anatómiailag részletes számítógépes szimulációt alkottak, beleértve az ajkakat, az állkapcsot, a nyelvet és a gégét.
 
A beszédkészségüket elveszített embereknek sokat segíthet a mesterséges intelligencia
A beszédkészségüket elveszített embereknek sokat segíthet a mesterséges intelligencia
 
A tanulmányt egy kutatás keretében végezték, épen beszélők segítségével, ám a technológia egy napon képes lesz visszaállítani azon emberek beszédképességét, akik elveszítették azt paralízis vagy valamilyen sérülés, neurológiai károsodás miatt.
 
A stroke, a traumás agysérülés és a neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az amyotróf laterális szklerózis (ALS vagy Lou Gehrig-kór) gyakran visszafordíthatatlan beszédvesztést okoznak.
 
Akik súlyos beszédkárosodással küzdenek, eszközök segítségével kommunikálnak másokkal, melyek az izom- és a szemmozgásokat is nyomon követik.
 
Ugyanakkor, szöveges vagy szintetizált beszédek ilyen eszközökkel történő előállítása fáradságos munka, hajlamos a hibára, fájdalmasan lassú, jellemzően legfeljebb 10 szó / perc sebességgel működik – miközben a természetes beszéd 100-150 szót tartalmaz percenként.
 
Az új rendszert Edward Chang laboratóriumában fejlesztették ki – mint az a Nature szaklapból kiderül -, s hűen demonstrálja: lehetséges szintetizált verziót kreálni egy személy hangjából, melyet képes vezérelni agyuk beszédközpontjának tevékenysége.
 
A jövőben ez a megközelítés nem csupán helyre tudja állítani a súlyos beszédbetegséggel küzdő egyének folyékony kommunikációját, de még az emberi énekhangot is képes lesz némileg reprodukálni, mely közvetíti a beszélő érzelmeit és személyiségét.
 
„Ez a tanulmány első alkalommal demonstrálja, hogy generálni tudunk teljes beszélt mondatokat, az egyéni agyi aktivitás alapján – mondta Edward Chang, az egyetem Weill Neurotechnikai Intézetének tagja. - Ez lenyűgöző bizonyíték arra, hogy a már elérhető technológiával a beszédvesztésben szenvedő betegek számára klinikailag életképes eszközt is létrehozhatunk.”
 
A kutatást egyébként Gopala Anumanchipalli, PhD, beszédtudós és Josh Chartier, biomérnök hallgató végezte Chang laboratóriumában.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.