2019. 05. 15. - 11:00

A kávé nagymértékű fogyasztása szívbetegséget okoz?

A kávé nagymértékű fogyasztása szívbetegséget okoz?

Bár mérsékelt mennyiségben előnyösnek tartott a kávé, egy új tanulmány rámutatott arra, hogy nagy mennyiségű fogyasztása növelheti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Szeretjük a kávét? No és mennyit iszunk meg belőle naponta?
 
Egy új amerikai tanulmány szerint a nagy mennyiségű koffein növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha valaki 6 vagy ennél is több csészével iszik napi szinten, az ártalmas lehet – a szívbetegség esélyének növekedése több mint 22 százalékos.
 
A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte, kiemelve, hogy Ausztráliában hatból egy embert érint a kardiovaszkuláris betegség.
 
A kávét is csak mértékkel érdemes inni
A kávét is csak mértékkel érdemes inni
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a fő oka annak, hogy minden 12. percben meghal valaki a világon. A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak, de megelőzhetők.
 
Dr. Ang Zhou és Elina Hypponen, az Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központ munkatársai leszögezték: kutatásuk megerősíti, hogy van egy pont, amelytől számítva a nagy mennyiségű koffein már magas vérnyomást okoz, s ez a szívbetegség előfutára.
 
Ez egyébként az első eset, hogy felső határt állapítottak meg a kávéfogyasztásban a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben. „A kávé a világ leggyakrabban használt stimuláló szere. Felébreszt, energiát ad és segít koncentrálni. Ám az emberek gyakran megkérdik, mennyi a túl sok belőle”- mondta Hypponen.
 
Mindenki egyetért azzal, hogy ha túl sok koffeint fogyasztunk, az már ingerültté, idegessé tehet, sőt akár hányingert is okozhat. Ennek oka az, hogy a koffein segít gyorsabban és keményebben dolgozni, de azt is sugallhatja, hogy elértük teljesítőképességünk határát.
 
„Azt is tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata nő a magas vérnyomással, ami a koffein felesleges fogyasztásának ismert következménye”- emelte ki a kutató.
 
A szakemberek 347 ezer résztvevővel végezték a tanulmányt, életkoruk 37 és 73 év közötti volt. A tanulmány a koffein-metabolizáló gén (CYP1A2) azon képességét vizsgálta, hogyan dolgozza fel jobban a koffeint, azonosítva a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatát a kávéfogyasztás és a genetikai variációk függvényében.
 
Hypponen leszögezte: annak ellenére, hogy a gyors feldolgozású gén variációk hordozói négyszer gyorsabbak a koffein metabolizálásánál, a kutatás nem támasztja alá azt a meggyőződést, hogy egyes emberek biztonságosan fogyaszthatnak több koffeint káros egészségügyi hatások nélkül.
 
„Tudni kell, hogy hol a határ. Mint minden, a kávé is mértékkel fogyasztandó. Ha túlzásba visszük, egészségünkkel fizethetünk érte” – figyelmeztetett a kutató.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.