2019. 06. 17. - 10:40

A lefelé dőlő fej dominánsabb?

A lefelé dőlő fej dominánsabb?

A fej állása szisztematikusan megváltoztatja a módot, ahogyan az arcot észleljük – vagyis egy semleges arc dominánsabbnak tűnik, amikor valaki leereszti a fejét – állapították meg kutatók.

Az áll behúzása és a fej már csupán 10 fokos leeresztése azt eredményezi, hogy az ember kinézete dominánsabbá válik – derítették ki a kutatók.
 
Tanulmányuk, melyet a Psychological Science lapban közöltek, azt mutatta: a nemcsak az arcvonások szolgálnak információval az emberek számára, a fej segítségével ugyancsak információkat közlünk.
 
„Kiderült számunka, hogy ha valaki lehajtja a fejét, az szisztematikusan megváltoztatja az arc észlelését, így egy semleges arc – amelyen nincs izommozgás vagy arckifejezés – dominánsabbnak tűnhet” – fejtette ki Zachary Witkower és Jessica Tracy kutató a British Columbia Egyetemről.
 
A fej lefelé tartása megváltoztatja az arc észlelését
A fej lefelé tartása megváltoztatja az arc észlelését
 
A hatást az okozza, hogy ha valaki előrehajtja a fejét, az a szemöldök alacsonyabb és V-alakú megjelenéséhez vezet. Ez pedig az agresszió, a megfélemlítés és a dominancia hatását kelti.
 
A fej finom eltolódása komoly változást okoz a hatás terén a társadalomra nézve, részben azért, mert nagymértékben befolyásolják az arc megjelenését – mutattak rá a kutatók.
 
A felfedezéshez a szakemberek számos tanulmányt végeztek el, melyben arra voltak kíváncsiak, vajon a fej szögének megváltozása befolyásolja-e a társadalmi észlelést.
 
Az egyik online tanulmányban, amely 101 résztvevővel készült, a kutatók semleges arckifejezésekkel és három fejpozícióval rendelkező avatarok variációit készítették el. Az egyiken 10 fokkal felfelé, a másikon 10 fokkal lefelé dőlt a fej, míg a harmadik semleges maradt.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők a lefelé dőlő fejjel rendelkező avatarokat tartották dominánsabbnak.
 
A második online tanulmány, melyben 570-en voltak, tényleges emberek képeit osztályozták, ugyanazokkal a mintákkal és eredményekkel.
 
További megállapítások egyébként arra jutottak, hogy a szem és a szemöldök körüli arcfelület egyaránt szükséges – és elegendő is – ahhoz, hogy a dominancia hatását keltse.
 
A megállapítások mindenesetre gyakorlati következményekkel járhatnak a mindennapi társadalmi interakcióinkra – jegyezték meg a kutatók.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.