2019. 07. 01. - 11:10

Mesterséges intelligencia: összeköthető lesz az aggyal a net

Mesterséges intelligencia: összeköthető lesz az aggyal a net

Az emberi agy közvetlenül összeköthetővé válik az internettel a közeljövőben – állítják a kutatók. Ez azt jelenti, hogy igen jelentős mennyiségű tudáshoz férhet hozzá mindenki.

A közeljövőben valósággá válhat a „gondolatok internetje”. A világháló közvetlen összeköthetősége az emberi aggyal lehetővé teszi, hogy elképesztő mennyiségű adathoz férjünk hozzá a számítógépek által.
 
Az emberek hamarosan a világ minden tudását és a mesterséges intelligenciát is elérhetik ilyen módon, csupán azzal, hogy egy adott témára vagy kérdésre fókuszálnak – áll egy új jelentésben.
 
A tudósok állítják, hogy évtizedeken belül kifejleszthető a módszer, mellyel az agyat közvetlenül össze lehet kötni az internettel.
 
Elképesztő tudásmennyiséggel jár az internet és az emberi agy összekötése
Elképesztő tudásmennyiséggel jár az internet és az emberi agy összekötése
 
Mindezt ún. neurális nanorobotokkal lehet majd megvalósítani, melyek beültethetők az emberi testbe és összeköhetők az internettel valós időben – fejtette ki Robert Freitas, a kutatás vezető szerzője.
 
„Ezek az eszközök képesek lesznek navigálni az emberi érrendszerben, áthaladnak a vér-agy gáton, pontosan, önállóan pozicionálják magukat akár az agysejtek között is. Ezt követően vezeték nélküli úton továbbítanák a kódolt információt egy felhőalapú, szuperszámítógépes hálózathoz, a valós idejű monitorozáshoz és adatgyűjtéshez” – tette hozzá a szakember.
 
A technológia lehetővé teszi az információk Matrix-stílusú letöltését az agy felé – hangsúlyozták a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem, valamint a Molekuláris Gyártási Intézetének kutatói az Egyesült Államokból.
 
Amellett, hogy a technológia az ember számára azonnali hozzáférést biztosít a felhőben rendelkezésre álló összes kumulatív emberi tudáshoz, ez jelentősen növelheti az emberi tanulási kapacitást és az intelligenciát.
 
Azt is lehetővé teheti, hogy „globális szuperagy” jöjjön létre, amely képes egyesíteni az egyéni emberi agyak hálózatát és a mesterséges intelligenciákat, a kollektív gondolkodás érdekében.
 
S miközben ezek a fejlesztések futurisztikusnak tűnhetnek, a tudósok állítják, hogy még a mai szuperszámítógépek is képesek kezelni az ilyen típusú neurális adatok szükséges mennyiségét.
 
A kísérleti humán „BrainNet” rendszert már tesztelték, lehetővé téve az információcserét a felhőn keresztül és az egyes emberi agyak között.
 
Dr. Nuno Martins a Berkeley-t Kaliforniai Egyetemről elmondta: a neurális nanorobotika fejlődésével a „szuperagy” valós időben valósíthatja meg bármely számú ember és gép gondolkodási erejének felpörgetését.
 
„A megosztott ismeretek forradalmasíthatják a demokráciát, fokozhatják az empátiát, és végül egyesíthetik a kulturálisan változatos csoportokat egy valóban globális társadalomba” – összegezte a szakember.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.