2019. 07. 08. - 08:00

Mesterséges intelligencia-macskaajtó: zsákmányt nem enged be

Mesterséges intelligencia-macskaajtó: zsákmányt nem enged be

Meggátolja a cica lakásba jutását egy mesterséges intelligenciával működő macskaajtó – nem engedi be az állatot, ha zsákmánnyal jött haza.

Az Amazon cég egyik alkalmazottja találta ki, majd kivitelezte a mesterséges intelligencia-macskaajtót, amelynek a lényege, hogy ha a háziállat zsákmányt hoz a szájában, nem engedi be.
 
Ben Hamm gépi tanulásos szoftvert alkalmazott a rendszer edzésére, hogy felfedezze, saját cicája mikor rejteget a szájában valamilyen rovart vagy madarat.
 
Ha a számítógépes rendszer észleli, hogy zsákmány van a macskánál, 15 percre becsukja az ajtót és a cica nem jut be a házba. Hamm a találmányát Seattle-ben mutatta be a közelmúltban. A bemutatóról a The Verge technológiai híroldal is beszámolt.
 
A mesterségesen intelligens macskaajtó célja leszoktatni a cicát a zsákmány hazahordásáról
A mesterségesen intelligens macskaajtó célja leszoktatni a cicát a zsákmány hazahordásáról
 
A feltaláló két dolgot használt az intelligens macskaajtó megalkotásához. A DeepLens egy kifejezetten gépi tanulási kísérletekhez tervezett videokamera, míg a Sagemaker egy szolgáltatás, mely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy harmadik féltől származó algoritmusokat vásároljanak, de azt is, hogy építsenek sajátot, majd saját adatokkal hangolják őket, s végül használják is azokat.
 
Mint Hamm elmagyarázta, a munka legidőigényesebb része az volt, hogy több mint 23 ezer fotóra volt szükség az „edzéshez”, ráadásul kézzel válogatottakra, melyek nézegetése során el kellett dönteni, vajon a cica mikor tartott zsákmányt.
 
Az MI-eszköz megalkotása során a felügyelt tanulásnak nevezett technikát használt a feltaláló - a számítógép ilyen esetben arra van kiképezve, hogy felismerjen mintákat a képeken.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.