2019. 07. 10. - 10:20

A mesterséges intelligencia-pilóta automatikusan száll le

A mesterséges intelligencia-pilóta automatikusan száll le

Az önállóan működő MI-pilóta látja a kifutópályát és automatikusan teszi le a gépet egy új mesterséges intelligencia-fejlesztésnek köszönhetően.

Automatikus pilótát terveztek a kutatók. Az önállóan működő pilóta letette a repülőgépet képfelismerő mesterséges intelligencia használatával, amellyel beazonosítja a leszállópályát.  
 
A nagyméretű repülőtereken a talajon levő rendszerek pozicionálják a leszállópályát, hogy vezessék az automatikus rendszereket. 2019 májusában azonban egy új mesterséges intelligencia-eszköz lerakott egy kis, utasokat szállító gépet az osztrák Diamond Aircraft repterén, s ehhez csupán a saját látását használta.
 
Szakértők szerint mindez potenciálisan javíthatja a repülés biztonságát.
 
Nőhet a repülés biztonsága a mesterséges intelligencia által
Nőhet a repülés biztonsága a mesterséges intelligencia által
 
Az új rendszert a müncheni és braunschweigi műszaki egyetem kutatói fejlesztették ki. Feldolgozza a kifutópálya vizuális adatait, majd emberi segítség nélkül állítja be a repülőgép vezérlését.
 
S mivel képes érzékelni mind az infravörös fényt, mind a normál látható spektrumot, kezelni tudja az olyan időjárási viszonyokat, mint a köd – amely jelentősen megnehezítheti egy ember pilóta számára a leszállást.
 
A technológia másik nagy előnye, hogy a technológia nem támaszkodik a meglévő műszeres leszállási rendszer (ILS) által biztosított rádiójelekre. A kisebb repülőterek gyakran nem tudják megfizetni e felszerelés költségeit, s ez interferenciát okozhat.
 
Az innováció hamarosan része lehet a leszálló rendszerek portfóliójának, a repülés biztonságának elősegítése végett – mondta el dr. David Leslie az Alan Turing Intézettől.
 
Battista Biggio a Cagliari Egyetemtől ugyanakkor jelezte: véleménye szerint megvan annak a lehetősége, hogy valaki megpróbálja szabotálni az MI-t, mégpedig a földre helyezett jelölések megváltoztatásával – ilyen esetben a mesterséges intelligencia pilóta azt gondolhatja, hogy van pálya ott, ahol valójában nincs.
 
Dr. Leslie szerint azonban a kockázat igencsak minimális.
 
„Az automatizáció nem jelenti feltétlenül azt, hogy a pilóta kevesebb kontrollt gyakorol a repülés irányítása terén – azt jelenti, hogy a leszállást a technológia sokkal nagyobb mértékben képes támogatni” fejtette ki.
 
Egy Boeing gép egyébként már végrehajtott 2019 elején teljesen önálló leszállást, de akkor nem szállított utasokat.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.