2019. 07. 13. - 08:00

Profi kártyázókat győzött le a mesterséges intelligencia

Profi kártyázókat győzött le a mesterséges intelligencia

Újabb áttörést könyvelhet el a mesterséges intelligencia: a Facebook MI-je professzionális pókerjátékosokat is maga mögé utasított.

Újabb nagy lépést tett a mesterséges intelligencia. A Facebook oldalán alkalmazott MI (vagy AI – artificial intelligence) mérföldkövet ért el azzal, hogy rendszerének egyike hat professzionális pókerjátékost győzött le a no-limit Texas hold’em esemény keretében.
 
A Pluribus AI olyan neves játékosokat utasított maga mögé, mint Darren Elias, aki a legtöbb World Poker Tour-cím birtokosa.
 
A pókeresek legyőzése egyébként igazi kihívás volt az MI-kutatók számára, mivel a legjobb játékosoknak ügyesnek kell lenniük a blöffölésben és jól kell venniük a kiszámíthatatlanságot.
 
Profi pókerjátékosokat győzött le a mesterséges intelligencia
Profi pókerjátékosokat győzött le a mesterséges intelligencia
 
„Egy hatjátékos póker alapvető változtatásokat igényel abban, hogyan fejleszti a mesterséges intelligencia a játékstratégiát – fejtette ki Noam Brown, a Facebook MI kutatástudósa. - Támogatjuk a teljesítményét és úgy véljük, hogy néhány Pluribus játékstratégia megváltoztathatja a profik játékát is”.
 
Az áttörés 2 évvel azután történt meg, hogy az MI algoritmusokat a Google-hoz tartozó DeepMind kifejlesztette – amely segített a számítógépnek legyőzni az emberjátékost, egy különösen bonyolult társasjátékban.
 
Bár talán nem egyértelmű, miért is fejlesztenek az olyan cégek, mint a Facebook és a Google fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokat az emberek legyőzéséhez, a kutatók szerint munkájuk segíti az MI-alkalmazások kiterjesztését a valódi világban.
 
„A Pluribus többszemélyes pókerben ért el szuper eredményt emberi szinten („emberfeletti”), s a mesterséges intelligencia terén elismert mérföldkövet a játékelméletben, amely évtizedek óta nyitott” – mondta Tuomas Sandholm, a Carnegie Mellon Számítógéptudományi Iskola professzora, aki segített a rendszer kifejlesztésében.
 
Hozzátette: „Eddig a stratégiai érvelés terén az emberfeletti MI mérföldkövek kétoldalú versenyre korlátozódtak. Annak képessége, hogy legyőzzenek  5 másik játékost egy ilyen bonyolult játékban, új lehetőségeket nyújt a mesterséges intelligencia használatában valódi, széleskörű problémák terén".
 
Az áttörés részleteit a kutatók a Science folyóiratban közölték.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.