2019. 07. 18. - 10:15

Egy másodperc alatt megoldja a Rubik-kockát a mesterséges intelligencia

Egy másodperc alatt megoldja a Rubik-kockát a mesterséges intelligencia

Csupán egyetlen másodperc alatt képes megoldani a híres Rubik-kocka összerakását a mesterséges intelligencia –a kutatók által létrehozott új rendszeren keresztül.

A mesterséges intelligencia ma már arra is képes, hogy egy másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát. A Kaliforniai Egyetem kutatói új rendszert fejlesztettek ki, az algoritmus neve DeeopCubeA, könnyen megoldott a háromdimenziós logikai puzzle-t, amely gyakran okoz fejtörést az embereknek 1974-es feltalálása óta.
 
„Megtanulta magától” – fogalmazott Pierre Baldi professzor, a jelentés szerzője. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy stratégiája igencsak eltérő attól, ahogyan az ember kezd hozzá a kocka kirakásához.
 
A Rubik-kocka kirakása a mesterséges intelligencia számára egy másodperc
A Rubik-kocka kirakása a mesterséges intelligencia számára egy másodperc
 
„A mesterséges intelligencia érvelése teljesen más, mint az embereké" – mondta Baldi professzor, aki az Irvine-i Kaliforniai Egyetem számítógéptudományi professzora.
 
A tanulmány, melyet a Nature Machine Intelligence szaklapban közöltek, azt mutatta, hogy az algoritmus 10 milliárd különböző kombinációt adott a puzzle-ből, azzal a céllal, hogy mindegyiket 30 lépésben dekódolja.
 
Ezután 1000 alkalommal tesztelték, s mindegyik esetben meg tudta oldani a kockát, méghozzá a legrövidebb utat használva az esetek 60 százalékában.
 
Az ember átlagosan 50 lépésből tudja megoldani a Rubik-kockát. A mesterséges intelligencia azonban 28 lépésből képes volt erre.
 
A számítógépes algoritmus egyébként nem az első a leggyorsabb, nem emberi megoldás terén. A megtiszteltetés a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kidolgozott rendszeréé, amely min2phase algoritmusával háromszor gyorsabban rakta ki a Rubik-kockát, mint egy átlagos személy.
 
Döntő fontosságú azonban, hogy az a rendszer még nem használt neurális hálózatot – amely leutánozza az emberi agy működését -, vagy gépi tanulási technikákat, s arra programozták csupán, hogy a puzzle-t oldja meg.
 
2018-ban a kutatók robotot építettek, amely 0,38 másodperc alatt oldotta meg a puzzle-t. Egy olyan rendszer létrehozása, mely megtanítja magát a kihívás megoldására, az első lépés az MI létrehozása felé, amely túlmutat a játékokon, s valós problémákat old meg.
 
„A Rubik kocka megoldása szimbolikus, matematikai és absztrakt gondolkodás, vagyis egy mélytanulási gépi rendszer, mely ilyen puzzle-t meg tud csinálni, olyan rendszerek létrehozását teszi lehetővé, amelyek képesek gondolkodni, tervezni és döntéseket hozni” hangsúlyozta Baldi.
 
A kutatók további célja olyan mesterséges intelligenciát alkotni, amely robosztusabb, ésszerűbb, megértő és megtervezhető.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.