2019. 08. 26. - 10:55

Hatékony az étcsoki depresszió ellen?

Hatékony az étcsoki depresszió ellen?

Pozitívan befolyásolja a hangulatot és segít a depresszív tüneteken az étcsokoládé fogyasztása – állítja egy új tanulmány, mely szerint a csokinak alighanem köze van a hangulatjavításhoz.

Nem járunk rosszul, ha étcsokit fogyasztunk – pozitív hatással van a hangulatra s enyhítheti a depresszió tüneteit – állapította meg egy új tanulmány, mely arra kereste a választ, vajon a csokoládé különféle fajtái milyen összefüggésben állnak a hangulatzavarokkal.
 
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen végzett vizsgálat, melyet a Depression and Anxiety szaklapban közöltek, elsőként kereste a kapcsolatot a depresszió és a csokoládé fajtái között.
 
A kutatók 13.626 felnőttet vontak be a tanulmányba. A csokifogyasztásukat illető kérdőívet összevetették az egészségügyi kérdőív eredményeivel, amely a depressziós tüneteket hivatott felderíteni.
 
A keresztmetszeti tanulmányban számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, beleértve a magasságot, súlyt, családi állapotot, képzettséget, jövedelmet, fizikai aktivitást, dohányzást és egyéb krónikus egészségügyi problémákat.
 
Az étcsokoládé jó hatással van a hangulatra
Az étcsokoládé jó hatással van a hangulatra
 
A tényezők kiigazítása után megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik valamilyen étcsokoládét ettek két, 24 órás periódus alatt, 70 százalékkal volt alacsonyabb a klinikailag releváns depressziós tünetek esélye, szemben azokkal, akik egyáltalán nem ettek csokit.
 
A csokoládéevők 25 százaléka – akik a csokik minden fajtáját fogyasztották -, szintén kevésbé volt hajlamos a depresszióra, mint aki egyáltalán nem ette ezt az édességet.
 
A kutatók nem találtak jelentős összefüggést a bármilyen, nem étcsoki fogyasztás és a klinikailag releváns depresszív tünetek között.
 
A depresszió több mint 300 millió embert érint világszerte az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint, a fogyatékosság egyik vezető oka.
 
„Tanulmányunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a csokoládé - különösen az étcsokoládé - fogyasztása a klinikai szempontból releváns depressziós tünetek csökkent esélyével járhat. Ugyanakkor, további kutatásra van szükség az ok-okozati irány tisztázása érdekében. A depresszió kiválthatja, hogy az emberek elveszítsék érdeklődésüket a csoki fogyasztása iránt is, s egyéb tényezők is lehetnek, melyek hatására az emberek kevésbé esznek étcsokit és nagyobb eséllyel lesznek depressziósak” – fejtette ki dr. Sarah Jackson.
 
Amennyiben olyan ok-okozati összefüggés alakul ki, amely a csokoládé fogyasztásának depressziós tünetekre gyakorolt ​​védő hatását bizonyítja, a következő lépés megérteni a biológiai mechanizmust,  s meg kell határozni, a csokoládé mely típusa és mennyisége az optimális depresszió megelőzése és kezelése érdekében – tette hozzá a kutató.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.