2019. 09. 04. - 10:10

Mesterséges intelligencia: 21 nap alatt tervezett meg egy gyógyszert

Mesterséges intelligencia: 21 nap alatt tervezett meg egy gyógyszert

Jelentős fejlesztést jelentett be egy Hong Kongi startup cég. Fibrózis elleni gyógykészítményt terveztetett a mesterséges intelligenciával mindössze 21 nap leforgása alatt.

Csupán 21 napra volt szüksége a mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy megalkosson egy cisztás fibrózis elleni gyógyszert – jelentették be egy Hong Kongi startup cég kutatói. Ez azt jelenti, hogy az orvosságok tervezését és kivitelezését számos betegségre igen gyors tempóban meg lehetne valósítani a jövőben.
 
A generatív tenzionális megerősítési tanulás (GENTRL) hat ígéretes kezelés megtervezéséhez is alkalmazható volt 21 napon belül.
 
„Négy vegyület volt aktív a biokémiai vizsgálatokban, kettőt validáltunk sejt-alapú vizsgálatokban. Kedvező farmakokinetikát mutattak ki a tesztelés során az egereknél” – mondták el az Insilico Medicine képviselői a Nature Biotechnology szaklapnak.
 
Mesterséges intelligencia: gyors gyógyszerkészítésre lehet számítani a jövőben
Mesterséges intelligencia: gyors gyógyszerkészítésre lehet számítani a jövőben
 
Összehasonlításképpen, a hagyományos gyógyszerkutatás ezer kicsi molekula tesztelésével kezdődik, hogy néhány vezető molekulát érjenek el – s közülük csupán 10-ből 1 kerül klinikai vizsgálatra, melyeket embereken végeznek.
 
Hasonló technikát alkalmazott a DeepMind, hogy túlszárnyalja az emberi tudást. A GENTRL generatív kémiával és modern mesterséges intelligencia technikákkal igen gyorsan képes új, meghatározott tulajdonságokkal rendelkező molekuláris szerkezetek létrehozására.
 
Az Insilico a GENTRL forráskódját nyílt forrásként is elérhetővé tette a Microsoft tulajdonában lévő GitHub tárolóban.
 
„Az első hat molekula fejlesztése kísérleti validációként csupán a kezdet” –fejtette ki Alex Zhavoronkov, az Insilico Medicine vezetője.
 
Hozzátette: „Az új molekulák gyors felfedezésének lehetősége és a GENTRL forráskódjának nyílttá tétele révén új lehetőségeket teremtünk a gyógyíthatatlan betegségekkel kapcsolatos, életmentő gyógyszerek felfedezésére, létrehozására”.
 
Az új technológia kiváló eszköz már 2016 óta az Insilico áttörő akadémiai kutatásához – felhasználva a mesterséges intelligencia technikákat a generikus egymással szembeni hálózatok (GAN), illetve a generatív megerősítő tanulás (RL) bevonásával, a gyógyszerek felfedezésének gyorsítása terén.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.