2019. 09. 05. - 09:45

Mesterséges intelligencia - mégis megjelent a szövegíró

Mesterséges intelligencia - mégis megjelent a szövegíró

Friss változatban jelent meg az a mesterséges intelligencia rendszer, amely képes teljesen realisztikus történetek írására, csaknem úgy, mint az ember.

Megszületett a szövegíró rendszer, amely képes az emberhez hasonló élethűséggel írni. A mesterséges intelligenciával működő szöveggenerátor – az OpenAI cég alkotása – eredetileg „túl veszélyesnek” lett ítélve a nyilvános használatra, visszaélés lehetősége miatt.
 
Az új, jóval erősebb verzió azonban ki lett adva, amely alkalmas hamis hírek vagy visszaélésszerű spam-ek létrehozására a közösségi médiában.
 
A BBC – néhány mesterséges intelligencia szakértővel együtt – elhatározta, hogy kipróbálja. A GPT-2 elnevezésű modellt 8 millió weboldal adatkészletével tanították be, képes alkalmazkodni egy számára elérhetővé tett, eredeti szöveg stílusához és tartalmához.
 
Az új mesterséges intelligencia író képes alkalmazkodni bármilyen szöveghez
Az új mesterséges intelligencia író képes alkalmazkodni bármilyen szöveghez
 
Példának okáért be tud fejezni egy Shakespeare-verset, de akár cikket vagy más műfajú írást is.
 
Korábban az OpenAI azt nyilatkozta: "tekintettel arra, hogy a technológia rosszindulatú alkalmazásaival kapcsolatban vannak aggályaink, nem bocsátjuk ki a kiképzett modellt. A felelősségteljes nyilvánosságra hozatal céljából inkább egy kisebbet adunk ki, kutatók számára, hogy kísérletezzenek vele.”
 
Ennek eredményeként a kiadott verzió sokkal kevesebb paraméterrel - kifejezésekkel és mondatokkal rendelkezik - mint a korábban már betanított modell.
 
A rendszer azonban elég jól működik ahhoz, hogy általános mesterséges intelligenciaként felhasználhassuk szöveggenerálásához – majdnem – áll a The Next Web technológiai oldal beszámolójában.
 
A cikkszerző Tristan Greene azt is elmondta: retteg a GPT-2-ről, mert olyan technológiát képvisel, amelyet a gonosz emberek felhasználhatnak a lakosság manipulálására. Ha rosszul alkalmazzák, veszélyesebb lehet, mint bármilyen fegyver – állapította meg.
 
Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem számítástechnikai professzora ugyanakkor saját vizsgálatokat végzett a generátoron, s nem volt igazán lenyűgözve.
 
Mint mondta, ha a szoftver az OpenAI valódi akarata szerint működne, hasznos eszköz lenne hamis hírek és spam-ek készítéséhez. Ám jelenlegi formájában nem koherens és nevetséges szövegeket is kreál, amelyeknek kevés köze van a betáplált címsorokhoz.
 
Sharkey egy jellegzetes példával is aláhúzta mondandóját. Mint kiemelte: arra a címre, hogy „a pulykák (angolul turkey) utálják a karácsonyt” a rendszer a következő szöveget hozta létre: „A török (angolul turkey) az egyetlen nemzet a világon, amely nem ünnepli a karácsonyt.” S emellett még számos, az eredeti témához nem kapcsolódó szöveg született.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.