2019. 09. 18. - 10:00

Majomarcokat követ a dzsungelben a mesterséges intelligencia

Majomarcokat követ a dzsungelben a mesterséges intelligencia

Kutatók olyan mesterséges intelligencia szoftvert fejlesztettek ki, amely felismeri és nyomon követi az egyes csimpánzok arcát, így megfigyelésük és elemzésük jóval egyszerűbbé válik.

Új mesterséges intelligencia szoftvert dolgozott ki kutatók egy csoportja. Lényege, hogy képes azonosítani és követni egyes csimpánzokat, mivel felismeri a vonásaikat.
 
A szoftver lehetővé teszi a kutatók és a vadont vizsgáló szakemberek számára, hogy jelentős mértékben csökkentsék a videofelvételek elemzésére fordított időt és forrásokat – tudatta a Science Advances.
 
„Az olyan fajták viselkedéséről, mint a csimpánzok - akiknek összetett szociális életük van és sokáig is élnek -, igen sokat mondanak el a rögzített videofelvételek – magyarázta Dan Schofield, az Oxfordi Egyetem Primate Models Laboratóriuma és az Antropológiai Iskola kutatója. - A gépi tanulás erejének kihasználásával nagy mennyiségű és jelentős videóarchívumokból lehet dolgozni, s így az állatok viselkedését hosszútávon lehet vizsgálni. Megfigyelhető például, hogy egy csoport társadalmi interakciói hogyan változnak több generáción át.”
 
A csimpánzok viselkedését új mesterséges intelligencia rendszer képes elemezni
A csimpánzok viselkedését új mesterséges intelligencia rendszer képes elemezni
 
A számítógépes modellt több mint 10 millió kép felhasználásával képezték ki a Kyoto University Primate Research Institute (PRI) video-archívuma segítségével, melyen vad csimpánzok láthatók, Guineában és Nyugat-Afrikában.
 
Az új szoftver az első, mely folyamatosan nyomon követi és felismeri az embereket is, sokféle pozícióban, s nagy pontossággal dolgozik olyan, nehéz körülmények között is, mint a gyenge világítás, rossz képminőség és a mozgás elmosódása.
 
Ehhez a jelentős videó archívumhoz való hozzáférés lehetővé tette számunkra, hogy élvonalbeli mély neurális hálózatokat használjunk a modellek képzéséhez, mely korábban nem volt lehetséges” – mondta Arsha Nagrani, a tanulmány társ-szerzője, az Oxfordi Egyetem Műszaki Tudományi Tanszékének.
 
Hozzátette: módszereik abban különböznek a korábbi főemlős-arcfelismerő szoftverektől, hogy alkalmazhatók nyers videófelvételek esetében, korlátozott kézi beavatkozással, idő- és erőforrásmegtakarítással.
 
A technológiának számos egyéb felhasználási módja van a fajok megfigyelése céljából. S noha a jelenlegi a csimpánzokra koncentrál, a szoftver más fajokra is alkalmazható. Sőt, elősegítheti a mesterséges intelligencia rendszerek alkalmazását a vadvilággal kapcsolatos tudományában felmerülő problémák megoldására.
 
Nagrani hozzátette: minden szoftver nyílt forrású, a kutatóközösség számára elérhető.
 
Az egyre növekvő biodiverzitási válság, valamint amiatt, hogy a világ számos ökoszisztémája veszélyeztetett, a különböző fajok és populációk automatizált rendszerekkel történő szoros megfigyelésének képessége kulcsfontosságú – egyrészt a megvédésüket célzó erőfeszítésekhez, másrészt az állatok viselkedésének kutatásához - tette hozzá Schofield.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.