2019. 09. 28. - 08:00

Halottakhoz is beszélhetünk a bizarr mesterséges intelligencia-alkalmazással

Halottakhoz is beszélhetünk a bizarr mesterséges intelligencia-alkalmazással

Megdöbbentő új eszközzel állt elő a Here After alkalmazás. Az Alexa asszisztenshez hasonló mesterséges intelligencia-chatbot lehetővé teszi, hogy akkor is beszélhessünk szeretteinkkel, barátainkkal, ha azok már elhunytak.

Hátborzongató: létrejöhet egy új, mesterséges intelligenciát használó chatbot, amely képes „visszahozni” az elhunytakat.
 
Az MI-bot válaszol a kérdésekre, akkor is, ha az illető már rég halott – az ő hangján. Aki látott már ilyet filmen, bizonyára elgondolkodott azon, hogy a technológia alkalmazásával ez valóban lehetővé válhatna.
 
Íme a példa. A kaliforniai vállalat bejelentette, hogy egy Alexa-stílusú chatboton dolgozik, mellyel lehetséges lesz beszélni már elhunyt hozzátartozókkal és barátokkal.
 
A „Here After” vállalkozás a halál előtti hangfelvételeket használva alkotja meg a botot. Vagyis a néhai ember halála után is beszélhet, viccet mesélhet és emlékezhet is, mintha valóban élne.
 
A mesterséges intelligencia segítségével az elhunyt emlékeket is felidézhet
A mesterséges intelligencia segítségével az elhunyt emlékeket is felidézhet
 
A cég elkezdett interjúkat készíteni ügyfelekkel, melyekben arra ösztönzik őket, hogy beszéljenek az életükről. Válaszaikat ezután szerkesztik, kategorizálják és részekre osztják, lesz például „szerelmes” vagy érzelmes, „boldog” vagy akár "stresszes pillanat története” epizódokra.
 
Az adatokat applikációba továbbítja a cég, amelyhez a barátok és a család hozzáférhetnek telefonon vagy okosbeszélőn keresztül.
 
A rendszer mesterséges intelligenciát használ a megfelelő válaszok felépítésére, a kérdésekre és utasításokra, hasonlóan az Amazon Alexa vagy Google Assistant szolgáltatásához.
 
Példának okáért mondhatjuk azt az okosbeszélőnek, hogy „anya, mesélj az esküvőd napjáról”, az elhunyt pedig saját hangján idézi fel az emlékeit.
 
Miközben számos család rögzíti már most is az idős hozzátartozók emlékeit az utókor számára,
James Vlahos, a Here After társalapítója leszögezi: ezek a felvételek gyakran túl hosszúak és nehézkesek.
 
Az új módszer a mesterséges intelligencia erejét használja, hogy megragadjon egy történetet, egy dalt, egy emléket, egy viccet.
 
A Here After természetesen olyan mondatokat és szavakat is rögzít, mint a „szia”, vagy a „jóéjszakát”, így a beszélgetés jóval természetesebbnek tűnik.
 
Vlahos állítása szerint több száz ember csatlakozott már a Here After várólistájához. Előre fizetnek, ha az összes felvételt tömeges formában kapják meg, de havi díjat is fizethetnek, hogy használhassák az MI beszélgető eszközét.
 
Vlahos reméli, hogy az alkalmazás automatizálja az interjú folyamatát, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy emlékeiket valósidőben rögzítsék.
 
A Here After ugyanakkor nem az egyedüli ilyen jellegű próbálkozás a piacon. Az Eterni.me animált társalgási avatárok létrehozásán dolgozik az ügyfelek számára, mégpedig a közösségi média profilokból származó adatok gyűjtésével és feldolgozásával.
 
Több mint 45 ezer ember iratkozott fel a tesztre. A cég ötletét a 100 legfontosabb jövőbeni projekt egyikének tartják.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.