2019. 10. 07. - 10:55

Együnk egyedül és kevesebb kalória csúszik le?

Együnk egyedül és kevesebb kalória csúszik le?

Amennyiben csökkenteni szeretnénk étel-bevitelünket, érdemes egyedül étkeznünk – állapították meg a kutatók. Az emberek ugyanis többet esznek családi- és baráti körben.

Annak, ha társaságban étkezünk, lényeges hatása van a nagyobb mennyiségű étel-bevitelre, mint ha egyedül táplálkozunk – emelte ki egy új kutatás. Vagyis, célszerűbb egymagában ennie annak, aki jóval kevesebb kalóriát szeretne fogyasztani.
 
Az emberek többet esznek, ha a család- vagy a barátok körében étkeznek – szögezték le a szakemberek. A „szociális” hatás növeli az étel-bevitelt, azzal szemben, amikor egyedül falatozunk.
 
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet: erős bizonyítékot találtak arra, hogy többet esznek társaságban az emberek.
 
Társaságban az emberek hajlamosak többet enni
Társaságban az emberek hajlamosak többet enni
 
Helen Ruddock, a Birmingham-i Egyetem kutatásvezetője elmondta: korábbi tanulmányok felfedezték, hogy akik másokkal együtt étkeznek, 48 százalékkal több ételt képesek megenni, mint amikor egyedül táplálkoznak – azok a hölgyek pedig, akik elhízottak és társaságban esznek, több mint 29 százalékkal fogyasztottak több ételt az egyedül evőkhöz képest.
 
A kutatás során a kutatók 42, a társadalmi étkezéssel kapcsolatos kutatást tekintettek át.
 
Ezek alapján az emberek azért esznek többet mások társaságában, mert másokkal enni sokkal élvezetesebb – a szociális étkezés pedig növeli a fogyasztást.
 
Rosszabbítja a helyzetet, hogy a társadalmi normák „megengedik” a társaságban történő túlevést, ám ha egyedül eszünk, már nem dícsérnek meg ugyanezért. A barátok és a család dicsérete és elismerése, a társadalmi kötelékek megerősítése pedig lényeges.
 
A kutatók a barátokkal és a családdal való étkezés jelenségét „társadalmi megkönnyebbülésnek” nevezték. A sok evést elősegítő társadalmi hatást korábban egy tanulmány sem vizsgálta tüzetesebben. Többnyire azok étkezését figyelték meg, akiknek nem volt ennyi közük egymáshoz.
 
„Az emberek pozitív benyomást akarnak tenni az idegenekre – ha kis adagokat választanak, az általában előnyös ilyen szempontból, az idegen csoportok körében tehát jellemzően nem esznek sokat” – mondta Ruddock.
 
A társadalmi megkönnyebbülés esetében azonban örököltünk egy olyan mechanizmust, amely most nagy befolyást gyakorol az egészségtelen étrend-bevitelre.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.