2019. 10. 14. - 10:20

Nem egyforma az alacsony kalóriás étrend hatása nőkre és férfiakra

Nem egyforma az alacsony kalóriás étrend hatása nőkre és férfiakra

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók: a hölgyek és a férfiak bizonyos dolgokban nem hasonlítanak egymásra. Az alacsony kalóriás étrendből például nem profitálnak azonos módon.

Nem kérdés, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben eltér egymástól, ám az meglepő, hogy bizonyos dolgokra nem reagál egyformán.
 
Az alacsony kalóriás étrendből például nem származik ugyanannyi előnye mindkét nemnek.
 
Egy, 2 ezer túlsúlyos és prediabétesszel küzdő felnőttel végzett tanulmány során az alanyok 8 héten át követtek alacsony kalóriás étrendet. A férfiak jelentősen több testtömegtől szabadultak meg ezalatt, mint a nők. Nagyobb csökkenés volt megfigyelhető a metabolikus szindróma, a cukorbetegség, a zsírtömeg és a pulzusszám mutatójában is.
 
Az alacsony kalóriás étrend nem hat egyformán a nőkre és férfiakra
Az alacsony kalóriás étrend nem hat egyformán a nőkre és férfiakra
 
A nőknél nagyobb mértékű mérséklődés látszott azonban a HDL-koleszterin, a csípő kerülete, a sovány testtömeg (vagy zsírtalan tömeg) és az pulzusnyomás terén, mint a férfiaknál.
 
„Annak ellenére, hogy a súlyvesztés különbségeihez igazodunk, úgy tűnik, a férfiak több előnyt szereztek ebből a beavatkozásból, mint nők – mondta el dr. Pia Christensen, a dániai Koppenhágai Egyetem munkatársa, vezető szerző. - Érdekes lesz követni, vajon hosszú távon fennállnak-e a nemek közötti különbségek, s nemenként eltérő beavatkozásokat kell-e megterveznünk.”
 
Hozzátette: a 8 hetes alacsony energiás étrend a cukorbetegség előszobájában levő embereknél kezdeti, 10 százalékos súlycsökkentést ért el, s ez szükséges volt ahhoz, hogy jelentős metabolikus javulást lehessen elérni – zárta gondolatait Christensen.
 
A felfedezéseket a Diabetes, Obesity and Metabolism szaklapban közölték.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.