2019. 10. 16. - 09:45

Sport: pontozni segít a mesterséges intelligencia

Sport: pontozni segít a mesterséges intelligencia

Jó ideje érett a dolog: a sportvilágban korábban kifejezték igényüket a szakemberek arra, hogy mesterséges intelligencia segítse munkájukat. Most megérkezett a japán pontozórobot.

Nagy segítséget jelent a zsűri munkájában a mesterséges intelligencia. A sportszakemberek már korábban kifejezték igényüket arra, hogy az MI részt vegyen a pontozásban, s erre most, a stuttgarti olimpiai kvalifikációs tornavilágbajnokságon sor is került.
 
A nemzetközi szövetség elnöke, Vatanabe Morinari egyenesen új fejezetnek nevezte a tornasportban a mesterséges intelligencia megjelenését.
 
Mint arról a The New York Times beszámolt, a technológiai fejlesztést a japán Fujitsu cég alkotta meg. Működésének lényege, hogy a verseny területén 30 dobozt helyeznek el, amelyek szürke színük miatt nem is vehetők észre.
 
Ellentmondásos ítéleteket küszöbölhet ki a mesterséges intelligencia a torna sportágban
Ellentmondásos ítéleteket küszöbölhet ki a mesterséges intelligencia a torna sportágban
 
A szerkezetek háromdimenziós érzékelőkkel követik nyomon a tornászok mozgását, majd az adatokat egy központi rendszerbe továbbítják, s az MI analizálja a testhelyzetet, a sebességet, valamint a szögállásokat, nem kismértékben segítve ezzel a pontozók munkáját.
 
Természetesen a robot nem fogja átvenni az emberek feladatát, a zsűritagok döntenek.
 
Stuttgartban kétszer segítette a bírókat: egyik alkalommal meg kellett erősíteni segítségével a nehézségi értéket jelző pontszámokat, amikor a tornászok megkérdőjelezték a véleményüket, illetve amikor a zsűritagok pontjai között lényeges különbség mutatkozott.
 
A mesterséges intelligenciát egyelőre csupán az ugrás, a gyűrű és a lólengés versenyszámoknál alkalmazták.
 
Vatanabe Morinari szerint sajnos nem kérdés, hogy emberi tévedések előfordulnak, s ezek nagymértékben hatással lehetnek a pontozásra. A technológia most hozzájárul ahhoz, hogy igazságosabb döntések szülessenek.
 
A robotpontozót szívesen bevetnék az olimpián is – ez igazi mérföldkő lenne. Egy biztos: jelentős segítséget nyújtana, hiszen a torna sportágban olykor ellentmondásos ítéleteket hoznak meg a szakértők, de nem teljesen független a sportpolitikai befolyástól sem.
 
A rendszert ellenőrzési és oktatási célból már alkalmazzák, széleskörben történő elterjedésének ideje azonban még kétséges.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.