2019. 10. 21. - 11:00

Javítja az agyműködést a tea

Javítja az agyműködést a tea

A kognitív képességek fenntartásához és a kognitív hanyatlás megelőzéséhez igencsak javasolt a teázás – állapította meg egy új tanulmány.

Érdemes teázni. Az Impact Journals LLC folyóiratban közzétett tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a tea összetevői hozzájárulnak a kognitív képességek javulásához és a hanyatlás megelőzéséhez.
 
A teakedvelőket valószínűleg kellemesen érinti a tény, hogy a szakemberek szerint a rendszeresen fogyasztott tea nemcsak energianövelőként és relaxálóként hatékony, de a kognitív képességeket és az agy egészségét is javítja.
 
A teát sokféle módon fogyasztják – elsősorban főzve. Ázsiában, Kínában és Japánban különösen népszerű, mindennapi ital.
 
A tea ivás megelőzheti a kognitív hanyatlást
A tea ivás megelőzheti a kognitív hanyatlást
 
A tanulmányban a kutatók a kognitív képességekre gyakorolt előnyét és a hanyatlás megelőzését emelték ki, azonban elkészült egy másik is, amely viselkedésbeli és neurofiziológiai méréseket tartalmazott. Kimutatta, hogy csupán egy összetevő alkalmazásánál romlás tapasztalható, vagy nincs is hatás, míg az összetevők kombinálásakor jelentős a hatás.
 
„A tea már ősidők óta népszerű ital, a kínai Shen Nong dinasztia óta fogyasztják” – hangsúlyozta dr. Junhua Li, a pekingi Tsinghua Egyetem vezető kutatója.
 
Elmondta: a tanulmányba a kutatócsapat egészséges idős résztvevőket vont be, akiket két táborra osztottak – teafogyasztásuk alapján. Megvizsgálták az agy funkcionális és strukturális hálózatait, hogy megértsék a teafogyasztás hatását az agyra.
 
Kiderült, hogy a tea az Alzheimer-kór távoltartásában is segít. A krónikus neurodegeneratív betegség általában lassan kezdődik és az idő előrehaladtával súlyosbodik.
 
„Összefoglalva, tanulmányunk átfogóan vizsgálta a tea ivás agyi összekapcsolódásra gyakorolt ​​hatásait globális és regionális szinten, multimodális képalkotó adatok felhasználásával, s az első meggyőző bizonyítékot szolgáltatta arra vonatkozóan, hogy a teaivás pozitívan járul hozzá az agy struktúrához, hatékonyabbá téve a hálózati szervezést” – tette hozzá dr. Junhua Li.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.