2019. 12. 16. - 10:50

Kerüljük a cukrot – elkerül a téli depresszió

Kerüljük a cukrot – elkerül a téli depresszió

Mint minden ünnepi szezonban, karácsony környékén hajlamosak vagyunk több édességet fogyasztani, mint egyébként. Szakértők szerint azonban ezzel a depresszió esélyét is növeljük.

A téli időszakban sajnos nem kevés ember hajlamos magába zárkózni és depresszióssá válni, különösen, ha magányos – s az ünnepeket sem úgy töltötte, ahogyan szerette volna.
 
Szakértők szerint a karácsonyi időszakban jellemző, elfogyasztott cukros édességek tömkelege csak hozzájárul a depresszív gondolatok kialakulásához. Ha kerüljük őket, nagy eséllyel a hangulatzavar sem tör ki rajtunk.
 
A hozzáadott cukrok – melyek az ünnepi ételekben sajnos igen gyakoriak – anyagcsere-, gyulladásos- és neurobiológiai folyamatokat indítanak el, melyeket a szakemberek régóta összefüggésbe hoznak a depresszív betegségekkel – áll a Medical Hypotheses szaklapban közölt tanulmányban, melyet a Kansas-i Egyetem pszichológusai készítettek.
 
A téli időszakban a halovány fény, az alvási szokások változása és a magas cukorhasználat egyaránta hátrányosan befolyásolja a mentális egészséget.
 
Nem árt vigyázni a sok édességgel - nemcsak ünnepekkor
Nem árt vigyázni a sok édességgel - nemcsak ünnepekkor
 
„Számos ember esetében megváltoztatja a cirkadián ritmust a csökkent napfénynek való kitettség, s megzavarja az egészséges alvást. A populáció 5-10 százalékát pedig a klinikai depresszió állapotába taszítja” – magyarázta Stephen Ilardi, klinikai pszichológus.
 
Ráadásul, a „téli depresszió” tünetei arra ösztönözhetik az embereket, hogy több édességet fogyasszanak. E hangulatzavar legfontosabb jellemzője sajnos a cukor utáni vágy.
 
Az édesség kerülése különösen nagy kihívást jelenthet, mivel a hangulatzavarban szenvedők számára ez egy átmeneti „boldogságlöketet” nyújt. Az édesség drogként működik ebben az esetben.
 
„A probléma az, hogy az azonnali hangulatjavító hatás átfordul – ha az édességet magas mennyiségben fogyasztják, paradox, ártalmas, hosszabb távú következményei lehetnek. A jó közérzet csökken, a gyulladás kialakulásának lehetősége nő és súlygyarapodás következik be”- mondta el Ilardi, miután a szakemberek széles körű kutatást végeztek a hozzáadott cukor fogyasztásának fiziológiai és pszichológiai hatásaival kapcsolatban.
 
Ilardi hozzátette: az édesség hasonló az alkoholhoz, amely alapvetően üres kalória, nulla energia, nincs tápértéke és nagy mennyiségben igencsak mérgező.
 
Az étrendi cukor legfontosabb fiziológiai hatása pedig a gyulladás - a mentális egészséggel és a depressziós rendellenességekkel kapcsolatban.
 
„Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyulladásos hormonok az agyat közvetlenül a súlyos depresszió állapotába taszítják. Egy gyulladással küzdő agy jellemzően depressziós emberé. A hozzáadott cukrok a gyulladás előtti állapotot idézik elő a testre és az agyra nézve”- fejtették ki a kutatók.
 
A parazita mikróbák, melyekből több mint 10 billió él az emberi testben, rendkívül jól érzik magukat, ha sok édesség jut a szervezetbe – s olyan kémiai anyagokat képesek előállítani, amelyek a szorongás, a stressz és a depresszió állapotába taszítják az agyat, s nagymértékben gyulladás-előidézők.
 
Ilardi azt tanácsolja, hogy a cukorral ne csak az ünnepek alatt, hanem egyébként is legyünk óvatosak. Fogyasszunk inkább növényi alapanyagokban és Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.