2019. 12. 17. - 11:30

Egynapos sebészet: a hátsó méhnyaki foraminotómia és diszcektómia

Egynapos sebészet: a hátsó méhnyaki foraminotómia és diszcektómia

A gerincműtétek nagyrésze elvégezhető ma már egynapos sebészeti eljárás keretében. Az oldalirányú méhnyaklemez-sérv vagy a foraminális szűkítés megoldása ugyanazt a fejlett technikát alkalmazza.

Napjainkban számos gerinc-operáció végezhető el egynapos sebészeten, ami azt jelenti, hogy a beteg jó eséllyel már aznap hazatérhet és otthon gyógyulhat.
 
A járóbeteg ágyéki diszcektómiához és laminotómiához hasonlóan az oldalirányban elhelyezkedő (vagy oldalsó) méhnyaklemez-sérv, illetve a foraminális szűkítés megközelítése ugyanazt a technikát használja.
 
Az egynapos eljárások egyik nagy előnye, hogy a bemetszés minimális, s ez lehetővé teszi a hamarabbi gyógyulást, regenerálódást.
 
A hátsó méhnyaki foraminotómia és diszcektómia esetében fluoroszkópos irányítás minimalizálja a bemetszést - a szövetelválasztási technikák pedig mérsékelik a gerinc izmaira és szalagjaira gyakorolt ​​hatást.
 
Az egynapos sebészeti eljárás gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé
Az egynapos sebészeti eljárás gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé
 
A nagyítási technikák és speciális eszközök lehetővé teszik a precíz eltávolítást a sértő csont, szövet vagy korong esetében egyaránt.
 
Vannak lényeges eltérések ugyanakkor, amelyeket figyelembe kell venni a méhnyak és az ágyéki diszcektómia eljárás során.
 
A méhnyaki diszcektómiával kapcsolatos, megfontolandó tények az alábbiak.
 
-Méhnyaki gerincnél a korong-sérvet oldalra (oldalra) vagy az ún. foramen (a gerinc hátuljában és oldalán lévő gerincrés) közelében kell elhelyezni. Ennek az elhelyezkedésnek köszönhetően sincs szükség a gerincvelő jelentős visszahúzására.
 
-Amennyiben a korong sokkal inkább középen helyezkedik el – vagyis a gerinc hátulja felé sérült és a gerincvelő irányába süllyed - nagy a kockázata annak, hogy a borda a lemeztől elmozdul.
 
A legtöbb sebész ezért fontolóra venne egy másik műtéti megközelítést, mely nagyobb mértékű megjelenítést tesz lehetővé, ahelyett, hogy gerincvelő-sérülést kockáztatna.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.