2019. 12. 31. - 14:40

7 tipp a téli dehidratáció ellen

7 tipp a téli dehidratáció ellen

Bár a hideg hónapokban kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, a megfelelő folyadékfogyasztás, a hidratálás ilyenkor is rendkívül fontos. Hogyan?

A téli időszakban nem jellemző, hogy gyakran éreznénk magunkat szomjasnak – emiatt azonban időnként elfelejtünk eleget inni, hidratálni szervezetünket. A megfelelő hidratáltsághoz folyadékot – elsősorban vizet – kell fogyasztanunk, de hasznosak a lédús gyümölcsök, zöldségek, a tea (lehetőleg cukor nélkül) is.
 
A hideg idő elvonhatja testünktől a nélkülözhetetlen folyadékokat. A hűvös és száraz levegő hatására jelentős mennyiséget veszíthetünk, s emellé jön a kevés vízfogyasztás.
 
Mi okoz azonban dehidratációt télen? Ilyen a túlzott energiafelhasználás, a nehéz ruházat használata, a gyakori vizelés például. Télen többnyire nem izzadunk, kivéve, ha edzünk. Ám ha ez így van, hidegben az izzadság gőzzé válik.
 
Télen is nagyon oda kell figyelni a hidratáltságra
Télen is nagyon oda kell figyelni a hidratáltságra
 
A víz alkotja testünk 70 százalékát, fontos fenntartani ezt a vízszintet az anyagcsere szabályozása érdekében és azért, hogy egészségesek maradjunk. Ha nem elegendő a vízbevitel, kimerültség, izomgörcsök, fejfájás, szédülés, ingerlékenység jelentkezhet.
 
Hogyan kerüljük el a téli dehidratációt?
 
1.Igyunk gyakran vizet: talán nem érezzük magunkat szomjasnak, ám szükségünk van gyakori vízfogyasztásra a hidratáltsághoz. Ha melegebb vizet iszunk, azzal a testet is melegebben tartjuk. Érdemes vizet vagy alternatív folyadékokat, így meleg, nem koffeines italokat inni, mielőtt elindulunk otthonról.
 
2.Ellenőrizzük gyakran a vizelet színét: normális esetben világossárgának kell lennie, vagy színtelennek. A sötét szín azt jelenti, hogy több vízre van szükségünk.
 
3.Minimalizáljuk az alkoholfogyasztást: az alkohol több vizelet leadására késztet, mely hozzájárulhat a dehidratációhoz. Bizonyos folyadékok, így a szénsavas italok – sportital, energiaital, koffeines italok – szintén dehidratálhatják a testet. A legjobb, ha házi készítésű turmixokat, egészséges forró italokat fogyasztunk, például zöld teát, fahéjas tea és a forró csokoládé.
 
4.Együnk folyadékot tartalmazó ételeket: okos módszer a hidratáltság fenntartásához az olyan, folyadékot nagymértékben magukba foglaló ételek fogyasztása, mint a narancs, zabkása, sárgadinnye, zeller, eper és joghurt. A gyümölcsök a víz tökéletes forrásai: alma, körte, mandarin. A bennük levő C-vitamin ráadásul segít távoltartani az influenzát.
 
5.Sós ételek és leves: a sót tartalmazó (nem nagyon sós!) ételek segítenek megtartani a vizet a szervezetben. A levesek pedig, melyek szezonális zöldségekkel és gyógynövényekkel készülnek, hidratálják a testet, s mellette tápláló, meleg hatást biztosítanak.
 
6.Csökkentsük az olajban sütött, feldolgozott ételek fogyasztását: ne együnk sok olajban sült, feldolgozott ételt – beleértve a burgonyachips-et és a mirelit pizzát -, mert elvonják a vizet a szervezettől.
 
7.Lélegző szöveteket válasszunk: olyan ruhát viseljünk, mely véd bennünket a hideg széltől, ugyanakkor lélegzik, nem nehéz gyapjú – így a csökkenthetjük a vízveszteséget, melyet a verejték okoz.
 
8.Igyunk több meleg italt: különösen, ha odakint edzünk, fontos meleg italt fogyasztani – a test gyorsan felszívja a hideg folyadékot, a meleg viszont segít optimális szinten tartani a belső hőmérsékletünket. Egyórás edzéshez elég a víz is – ha több óráig tartózkodunk kinn ilyen célból, fogyasszunk inkább elektrolitokat és szénhidrátokat tartalmazó italt.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.